ArturMAZAK pisze:...oczywiscie bez chłodziwa.
Pytanie z ciekawości, dlaczego bez chłodziwa? Nie lepiej jak się leje i chłodzi płytkę? Czy do twardego zawsze Kolega nie polewa?
WZÓR pisze:Ja do hartowanego używam płytki ,,V'' Walter-a.
Negatywne czy pozytywne? I z jakim promieniem? Do wewnętrznych czy zewnętrznych powierzchni?
Mam płytki VNMG z ostrzem 0,8 do zwykłej stali i 0,4 do nierdzewki oraz VCMT z ostrzem 0,4 do zwykłej stali/nierdzewki (wszystko do powierzchni zew.). Te z ostrzem 0,4 chyba odrzucam odrazu, bo obawiam się, że jak tylko zobaczą materiał to się same pokruszą
malpa500000 pisze:pasowala by troche płytka do ulepszanego skoro nie masz to probuj zwyklymi lub do nierdzewki...
Dość często zdarza mi się obrabiać detale po napawaniu i płytka do nierdzewki zdecydowanie lepiej sobie radzi z obróbką, mimo, że napoina (nie wiem czy taki wyraz istnieje

) ma kształt nieregularnego smarka na powierzchni czołowej i do tego jest twardsza.
Co do powierzchni zewnętrznej to jestem raczej spokojny. Bardziej obawiam się o powierzchnię wewnętrzną, a głównie o to czy wytaczak nie będzie drgał. Jak wezmę płytkę V o promieniu 0,8 to więcej wytrzyma, ale wytaczak do nich jest cienki jak siki węża (fi 10). Mam płytki DCMT z promieniem 0,8 ale to są dziwne płytki, bo jak są nowe to drgają a jak sie przytępią to się drgania ustępują i powierzchnia wychodzi
aligancka - więc one też odpadają. Chyba jedyne co mi pozostało to płytki WNMG, ale za to te mam tylko z promieniem 0,4.
Ah oczywiście nie napisałem tolerancji na rysunku: fi110 (+0,2), fi 134 (-0,2)
Pozdrawiam