Toczenie twardego NC11LV

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
Pneumokok
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4

Toczenie twardego NC11LV

Post napisał: Pneumokok » 01 sie 2014, 18:35

Dzień dobry :)
Mam do przetoczenia tulejkę z NC11LV, która jest zahartowana do ok. 56 HRC. Wymiary przed (A) i po (B):
http://zapodaj.net/cc788c3491cb0.jpg.html

Do stoczenia jest niewiele. Nigdy takiego twardego nie toczyłem. Mam zrobić to na gotowo - bez szlifowania. Niestety nie posiadam płytek do tak twardych stali. Mam pytanie a raczej kilka: Jakie parametry? Jakie ap? Vc? f? I jake płytki?

Oto moje przemyślenia - proszę o poprawę

średnica zew:
płytka CNMG 160408
Vc - 60/70 m/min
ap: 0,1 mm
f: 0,1 mm/obr

średnica wew:

płytka WNMG 160404
Vc - 60/70 m/min
ap: 0,1 mm
f: 0,1 mm/obr

Proszę uprzemie o podpowiedzi. Za wszelkie propozycje chętnie kliknę POMÓGŁ :mrgreen:

Pozdrawiam

Jeżeli pomogłem kliknij pomógł :)

Tagi:

Awatar użytkownika

ArturMAZAK
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: ArturMAZAK » 01 sie 2014, 18:57

Witam,
da rade przetoczyć zwykłymi płytkami, parametry jakie chcesz zastosować moim zdaniem są ok,
zmniejszyłbym tylko Vc na 40m/min i w sumie ap bym zwiekszył na 0.2
oczywiscie bez chłodziwa.
kto pyta-ten nie błądzi.

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Re: Toczenie twardego NC11LV

Post napisał: WZÓR » 01 sie 2014, 19:25

Pneumokok pisze:.... Mam pytanie a raczej kilka: Jakie parametry? Jakie ap? Vc? f? I jake płytki?...
Ja do hartowanego używam płytki ,,V'' Walter-a.
Z parametrami różnie ..... , czasami trzeba poeksperymentować.
W Twoim przypadku ; ap 0.25mm , Vc 80 , F 0.04÷0.07

Mariusz.
Ostatnio zmieniony 01 sie 2014, 19:27 przez WZÓR, łącznie zmieniany 1 raz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

malpa500000

Post napisał: malpa500000 » 01 sie 2014, 19:27

pasowala by troche płytka do ulepszanego skoro nie masz to probuj zwyklymi lub do nierdzewki tylko zjedz do vc 30-40 malutkie obroty jak masz chlodziwo to siknij bedzie sie grzalo.

Autor tematu
Pneumokok

Post napisał: Pneumokok » 01 sie 2014, 20:04

ArturMAZAK pisze:...oczywiscie bez chłodziwa.
Pytanie z ciekawości, dlaczego bez chłodziwa? Nie lepiej jak się leje i chłodzi płytkę? Czy do twardego zawsze Kolega nie polewa?
WZÓR pisze:Ja do hartowanego używam płytki ,,V'' Walter-a.
Negatywne czy pozytywne? I z jakim promieniem? Do wewnętrznych czy zewnętrznych powierzchni?

Mam płytki VNMG z ostrzem 0,8 do zwykłej stali i 0,4 do nierdzewki oraz VCMT z ostrzem 0,4 do zwykłej stali/nierdzewki (wszystko do powierzchni zew.). Te z ostrzem 0,4 chyba odrzucam odrazu, bo obawiam się, że jak tylko zobaczą materiał to się same pokruszą :D
malpa500000 pisze:pasowala by troche płytka do ulepszanego skoro nie masz to probuj zwyklymi lub do nierdzewki...
Dość często zdarza mi się obrabiać detale po napawaniu i płytka do nierdzewki zdecydowanie lepiej sobie radzi z obróbką, mimo, że napoina (nie wiem czy taki wyraz istnieje :D ) ma kształt nieregularnego smarka na powierzchni czołowej i do tego jest twardsza.

Co do powierzchni zewnętrznej to jestem raczej spokojny. Bardziej obawiam się o powierzchnię wewnętrzną, a głównie o to czy wytaczak nie będzie drgał. Jak wezmę płytkę V o promieniu 0,8 to więcej wytrzyma, ale wytaczak do nich jest cienki jak siki węża (fi 10). Mam płytki DCMT z promieniem 0,8 ale to są dziwne płytki, bo jak są nowe to drgają a jak sie przytępią to się drgania ustępują i powierzchnia wychodzi aligancka - więc one też odpadają. Chyba jedyne co mi pozostało to płytki WNMG, ale za to te mam tylko z promieniem 0,4.

Ah oczywiście nie napisałem tolerancji na rysunku: fi110 (+0,2), fi 134 (-0,2)

Pozdrawiam

malpa500000

Post napisał: malpa500000 » 01 sie 2014, 20:31

hmm spróbuj 0.4 powinno isc nie powinno wykruszyć bo wejdzie w pełne beda mniejsze drgania. taki wytaczak to nie wiem czy nie za cięki pasowało by coś konkretnego lub chociazby podspawac delikatnie tego małego do jakiego plaskownika grubszego, pozniej go odetniesz lub wykonaj taka oprawke masywniejsza gdzie wsadzisz tego malego i dociagniesz go srubkami. ja tez spawy obrabiam plytka zółtą do nierdzewki o lepiej znosi uderzenia.

szuler666
Kontakt:

Post napisał: szuler666 » 01 sie 2014, 20:33

Pneumokok pisze:Bardziej obawiam się o powierzchnię wewnętrzną, a głównie o to czy wytaczak nie będzie drgał. Jak wezmę płytkę V o promieniu 0,8 to więcej wytrzyma, ale wytaczak do nich jest cienki jak siki węża (fi 10).

otwor masz całkiem duzy to zamiast bawic się takim cienkim wytaczadłem uzyj "borsztangi" wkładasz w nia noż do obrobki zewnętrznej i pewnie jedziesz otwor
szuler

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: IMPULS3 » 01 sie 2014, 20:46

szuler666 pisze:otwor masz całkiem duzy to zamiast bawic się takim cienkim wytaczadłem uzyj "borsztangi" wkładasz w nia noż do obrobki zewnętrznej i pewnie jedziesz otwor
Jak dobrze ustawi to spokojnie nóż do zewnętrznej obróbki się zmieści, trzeba go tylko trochę bardziej skręcić. :)

Autor tematu
Pneumokok

Post napisał: Pneumokok » 01 sie 2014, 20:50

malpa500000 pisze:hmm spróbuj 0.4 powinno isc nie powinno wykruszyć bo wejdzie w pełne beda mniejsze drgania. taki wytaczak to nie wiem czy nie za cięki pasowało by coś konkretnego lub chociazby podspawac delikatnie tego małego do jakiego plaskownika grubszego, pozniej go odetniesz lub wykonaj taka oprawke masywniejsza gdzie wsadzisz tego malego i dociagniesz go srubkami.

Spawanie całkowicie odpada. Muszę korzystać z tych narzędzi, które mam.
malpa500000 pisze: ja tez spawy obrabiam plytka zółtą do nierdzewki o lepiej znosi uderzenia.

A ja właśnie te żółte odstawiłem. Bo mam takie tylko do zwykłej stali. Myślałem, że jak pokryte azotkiem tytanu to więcej wytrzymają - a tu du** :D Chyba sprawa się rozbija o gatunek węglika. Płytki, które mam do nierdzewki są całe czarne - nie jestem pewien co to za powłoka.
szuler666 pisze: otwor masz całkiem duzy to zamiast bawic się takim cienkim wytaczadłem uzyj "borsztangi" wkładasz w nia noż do obrobki zewnętrznej i pewnie jedziesz otwor

Pierwszy raz słyszę słowo borsztanga. Nawet google nie wie nic na ten temat :D. Ale domyślam się, że to jakaś przeróbka/samoróbka. Nie ma niestety na to czasu. Pierwsze co będę robił w poniedziałęk z rana to właśnie ta tulejka, bo sprawa jest pilna, aż szczypie.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: WZÓR » 01 sie 2014, 21:10

Pneumokok pisze:...
WZÓR pisze:Ja do hartowanego używam płytki ,,V'' Walter-a.
Negatywne czy pozytywne? I z jakim promieniem? Do wewnętrznych czy zewnętrznych powierzchni? ...
Płytka pozytywna o promieniu 0.8

p.s.
Do otworów używam narzędzi Eco - Cut.
Pneumokok pisze:
ArturMAZAK pisze:...oczywiscie bez chłodziwa.
Pytanie z ciekawości, dlaczego bez chłodziwa? Nie lepiej jak się leje i chłodzi płytkę? Czy do twardego zawsze Kolega nie polewa?
.... ja do chłodzenia użyłbym powietrza.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”