Problem z doborem gwintownika calowego
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
Problem z doborem gwintownika calowego
Wiem, czytałem dużo ale dla mnie to jakieś skomplikowane i nikt w prosty sposób nie może tego wytłumaczyć.
Otóż mam do wykonania przedłużkę prawdopodobnie do pneumatyki. Przedłużka ma mieć z jednej strony gwint zewnętrzny a z drugiej wewnętrzny. Najgorsze jest to że gwint jest jak w rurach czyli na stożku , tokarkę mam zwykłą tak więc muszę dokupić gwintownik i narzynkę. Ale nie wiem jakie. wymiary zewnętrzne gwintu: początek stożka 13,1mm koniec 14mm skok mierzony grzebieniem do gwintów calowych to G20. Próbowałem znaleźć taki gwintownik ale nie ma o takim symbolu prawdopodobnie symbol tego gwintu będzie inny ,ale jaki?
Otóż mam do wykonania przedłużkę prawdopodobnie do pneumatyki. Przedłużka ma mieć z jednej strony gwint zewnętrzny a z drugiej wewnętrzny. Najgorsze jest to że gwint jest jak w rurach czyli na stożku , tokarkę mam zwykłą tak więc muszę dokupić gwintownik i narzynkę. Ale nie wiem jakie. wymiary zewnętrzne gwintu: początek stożka 13,1mm koniec 14mm skok mierzony grzebieniem do gwintów calowych to G20. Próbowałem znaleźć taki gwintownik ale nie ma o takim symbolu prawdopodobnie symbol tego gwintu będzie inny ,ale jaki?
Tagi:
Re: Problem z doborem gwintownika calowego
Gwint calowy na stożku: symbol: R (np R1/8") - najczęściej gwint zewnętrzny.piotrfire pisze: mierzony grzebieniem do gwintów calowych to G20. Próbowałem znaleźć taki gwintownik ale nie ma o takim symbolu prawdopodobnie symbol tego gwintu będzie inny ,ale jaki?
Gwint calowy na walcu: symbol G (np G 1/2")
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Re: Problem z doborem gwintownika calowego
Jeśli to do pneumatyki to wymiar zewnętrzny pasowałby dla 1/4" ale powinien mieć 19 zw/"piotrfire pisze: wymiary zewnętrzne gwintu: początek stożka 13,1mm koniec 14mm skok mierzony grzebieniem do gwintów calowych to G20.
Sprawdź jeszcze raz skok.
Ogólnie tu i tu i można by tak wymieniać bez końca są informację o wymiarach gwintów i oznaczeniach gwintowników i narzynek.
Gwintownik i narzynka ma oznaczenie R 1/4".
Ostatnio zmieniony 28 mar 2014, 20:07 przez Tomciowoj, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
witam.
różnie to może być - niestety.
mam np. w ręku element od aparatury laboratoryjnej .
tylko od hydrauliki - skok 20zw / " - a średnica ani w calach - ani metryczna.
czasami firma robi takie klocki - żeby tylko od nich kupić podzespoły.
tak że - uwaga mogą być pułapki.
pozdrawiam.
różnie to może być - niestety.
mam np. w ręku element od aparatury laboratoryjnej .
tylko od hydrauliki - skok 20zw / " - a średnica ani w calach - ani metryczna.
czasami firma robi takie klocki - żeby tylko od nich kupić podzespoły.
tak że - uwaga mogą być pułapki.
pozdrawiam.
Mane Tekel Fares