Wiercenie otworów w tasmie sprężynowej.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Wiercenie otworów w tasmie sprężynowej.
Witam kolegów.
Posiadam taśmę spręzynową utwardzoną nierdzewną 0,8mm (niestety nie moge znaleźć maila z zamowieniem więc tylko strzelam) o twardości około 250HR o spręzystości ok. 1400N/mm2. Taśma walcowana raczej na zimno, tyle z pamięci.
Pytanie moje brzmi: wiertła jakiego stopu użyć dp przewiercenia otworów zwykłą wiertarką? Wszystkie mozliwe kobaltowe (milwaukee, metabo, tivoly) tępia się niemiłosiernie, nie mam już pomysłu jakimi wiercić.
Czy wiertła pełnowęglikowe dadzą radę? Prosze o rady osoby które organoleptycznie próbowały.
Posiadam taśmę spręzynową utwardzoną nierdzewną 0,8mm (niestety nie moge znaleźć maila z zamowieniem więc tylko strzelam) o twardości około 250HR o spręzystości ok. 1400N/mm2. Taśma walcowana raczej na zimno, tyle z pamięci.
Pytanie moje brzmi: wiertła jakiego stopu użyć dp przewiercenia otworów zwykłą wiertarką? Wszystkie mozliwe kobaltowe (milwaukee, metabo, tivoly) tępia się niemiłosiernie, nie mam już pomysłu jakimi wiercić.
Czy wiertła pełnowęglikowe dadzą radę? Prosze o rady osoby które organoleptycznie próbowały.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Można taki stempel "napędzać" młotkiem czy bez prasy nie ma szans? Pytam bo mam do zrobienia parę otworów fi5mm w taśmie z ck75 grubości 1mm. (bez szczególnych wymagań co do jakości).enterzbigi pisze:stempel matryca i masz otwór , ja tak robiłem.
Kiedy kupowałem taśmę sprzedawca ostrzegał że wiercenia może być trudne, więc planowałem konstrukcje z obejmą zaciskowa ale gdyby w miarę prosto zrobić otwory pod śruby....
Przy okazji, taką taśmę da się ciąć piłka do metalu typu puk, tylko co 20mm trzeba zmieniać brzeszczoty

Pozdrawiam
Grzesiek
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Ja w hartowanych łapkach do docisków sprzęgieł samochodowych wierciłem kiedyś otwory bodaj ø5 czy ø6mm, widiowym wiertłem zrobionym z przeostrzonego na wiercenie w metalu wiertla do betonu. Chłodziłem naftą by szybciej odprowadzała ciepło, i dało się. Oczywiście to były jednostkowe sprawy, nie jakaś tam produkcja.
Dlaczego wiertłem do betonu? Wtedy, dawne czasy, o pełnowęglikowych się słyszało, że takie są...
Więc węglikowymi przewiercić dasz radę na pewno,
ale jeśli ma to być masówka, to chyba jedyne opłacalne wyjście - to jak radzi kolega enterzbigi..
Dlaczego wiertłem do betonu? Wtedy, dawne czasy, o pełnowęglikowych się słyszało, że takie są...

Więc węglikowymi przewiercić dasz radę na pewno,
ale jeśli ma to być masówka, to chyba jedyne opłacalne wyjście - to jak radzi kolega enterzbigi..
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
Dziekuje za szybkie odpowiedzi. zapomniałem dodać, że to 4 otwory po 1,8mm każdy.
enterzbigi - stemplowac nalezy młotkiem czy wziąć pod prasę?
rynio_di - czy w moim przypadku wyatarczy samo wiercenie od razu wiertłem, bez nawiertaka?
RomanJ4 - mam widiowe 3mm, spróbuje je przeostrzyć, tak, żeby cos zbiarało. Jak wyżej pytałem, mając otwór 1,8mm, czy mogę od razu niskoobrotowo wiercić docelowym wiertłem 1,8mm?
Edit: Właśnie zamówiłem z Fabryki Wierteł Baildon, pełnowęglikowe, jak tylko przyjadą, napiszę czy sie udało.
enterzbigi - stemplowac nalezy młotkiem czy wziąć pod prasę?
rynio_di - czy w moim przypadku wyatarczy samo wiercenie od razu wiertłem, bez nawiertaka?
RomanJ4 - mam widiowe 3mm, spróbuje je przeostrzyć, tak, żeby cos zbiarało. Jak wyżej pytałem, mając otwór 1,8mm, czy mogę od razu niskoobrotowo wiercić docelowym wiertłem 1,8mm?
Edit: Właśnie zamówiłem z Fabryki Wierteł Baildon, pełnowęglikowe, jak tylko przyjadą, napiszę czy sie udało.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
bez prowadnika stempla, taki wymiar młotkiem to tylko pryśnie..Muteo pisze:enterzbigi - stemplować należy młotkiem czy wziąć pod prasę?
jak cienka taśma, to i samym nawiertakiem odpowiedniej średnicy prędzej ją przewiercisz, bo sztywniejszy..Muteo pisze:rynio_di - czy w moim przypadku wystarczy samo wiercenie od razu wiertłem, bez nawiertaka?

wiercenie przed ø1,8mm jeszcze cieńszym mijałoby się z celem, jeszcze prędzej połamiesz to cieńsze, a potem to powiercające na ø1,8mm, poczytaj: https://www.cnc.info.pl/topics66/ukrusz ... t54498.htmczy mogę od razu niskoobrotowo wiercić docelowym wiertłem 1,8mm?
.
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1