Otwór większy niż średnica wiertła
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 6
Otwór większy niż średnica wiertła
Mam problem z wierceniem w brązie.
Tokarka CNC , tuleje oryginalne , wiertło oryginalne Sandvik 7.6 mm
Otwory mi wychodzą 8mm , gdzie jest przyczyna ?
Nie jestem w osi czy jak ? Nawet jak zmieniam offsety w osi X to samo się dzieje.
Tokarka CNC , tuleje oryginalne , wiertło oryginalne Sandvik 7.6 mm
Otwory mi wychodzą 8mm , gdzie jest przyczyna ?
Nie jestem w osi czy jak ? Nawet jak zmieniam offsety w osi X to samo się dzieje.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
-
malpa500000 pisze:załuż czujnik w uchwyt tokarski
I tak zrobię, póki co na szybko założyłem wiertło 7.4 i uzyskałem otwór 7,65 , ale na przyszłość trzeba sprawdzić oś rzeczywiście. Wiertła mam nówki Sandvik-a powlekane więc geometria na pewno jest OK.
Zawsze miałem bazę G54 X0 i offset w osi X0 , ale może coś się przestawiło na głowicy.
Dzięki Koledzy, po punkciku dla wszystkich

-
a jak wyjazdzasz wiertłem to ociera w ktoryms miejscu? i z 6.8 rozbijało na 7.1 ale os miałem duzooo przestawioną tak że jak wyjezdzałem to bylo slychac jak ocierałomarkiz77 pisze:malpa500000 pisze:załuż czujnik w uchwyt tokarski
I tak zrobię, póki co na szybko założyłem wiertło 7.4 i uzyskałem otwór 7,65 , ale na przyszłość trzeba sprawdzić oś rzeczywiście. Wiertła mam nówki Sandvik-a powlekane więc geometria na pewno jest OK.
Zawsze miałem bazę G54 X0 i offset w osi X0 , ale może coś się przestawiło na głowicy.
Dzięki Koledzy, po punkciku dla wszystkich

-
Sprawdziłem dzisiaj czujnikiem położenie osi wrzeciona do osi tulei.
I co zauważyłem : w osi na którą mam wpływ i regulację przez kółko ręczne pokazuje mi w okolicach "zera" , natomiast po przekręceniu czujnika odchyłka w granicach 0,2 mm. Ktoś wie jak to wyregulować ?
Wygląda na to że głowica jest za nisko o 0,2 mm , tylko gdzie się to reguluje ?
U mnie głowica zjeżdża pod kątem 45 stopni , czyli oś X jest po wektorze skręconym o 45 stopni , natomiast odchyłka ewidentnie w osi Y jakby patrząc od przodu.
I co zauważyłem : w osi na którą mam wpływ i regulację przez kółko ręczne pokazuje mi w okolicach "zera" , natomiast po przekręceniu czujnika odchyłka w granicach 0,2 mm. Ktoś wie jak to wyregulować ?
Wygląda na to że głowica jest za nisko o 0,2 mm , tylko gdzie się to reguluje ?
U mnie głowica zjeżdża pod kątem 45 stopni , czyli oś X jest po wektorze skręconym o 45 stopni , natomiast odchyłka ewidentnie w osi Y jakby patrząc od przodu.
-