Proces technologiczny wykonania elementu

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
gaasek
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1

Proces technologiczny wykonania elementu

Post napisał: gaasek » 01 cze 2013, 21:09

Witam. Jestem świeżakiem na forum ale szukałem jakiegoś specjalistycznego gdzie ktoś zna się na rzeczy i pomoże lub oceni i poprawi efekty mojej pracy. Przechodząc do sedna jestem uczniem technikum i potrzebuję wykonać dokumentację techniczno-technologiczną wykonania takiego elementu:
Obrazek Obrazek

Mam wykonać taką dokumentację lecz nie mogłem nigdzie znaleźć informacji na temat wykonania takiego elementu. Niestety w szkole także o tym nie mówiliśmy o rodzajach obróbki a mamy do wykonania taki projekt dlatego zwracam się do was o pomoc. Tutaj opis przygotowany przeze mnie ale wydaje mi się on zbyt krótki.

Pierwszą czynnością jest wykonanie odlewu elementu z żeliwa sferoidalnego, które zostaje stopione w piecu przemysłowo-odlewniczym. Roztopione żeliwo przelewam do kadzi odlewniczej a następnie wlewam je do formy odlewniczej. Po zastygnięciu i stwardnieniu usuwam formę i oczyszczam odlew z zanieczyszczeń.

Krok następny to umieszczenie odlewu w wiertarko-frezarce CNC i wytoczenie głównego otworu w kołnierzu pamiętając o zachowaniu grubości ścian, średnicy i odpowiedniej długości części korpusu. Jako pierwsze obróbce poddajemy odcinek o długości 25mm o grubości ściany 4mm i średnicy otworu 52mm. Następnie obrabiamy odcinek długości 30mm o grubości ściany 8mm i średnicy 44mm. Po wykonaniu tego kroku powtarzamy obróbkę w taki sam sposób jak za pierwszym razem przy ostatnim odcinku długości 25mm.

Wnętrze dwóch odcinków głównego otworu w korpusie kołnierza o średnicy 52mm i głębokości 25mm powinno zostać oszlifowane za pomocą szlifierki do otworów parametrem Ra=1,25µm. Odcinek długości 30mm i średnicy 44mm powinien zostać wykonany z parametrem Ra=2,5µm przy frezowaniu.

Trzecim krokiem jest wywiercenie czterech otworów o średnicy 10mm na pierścieniu mocującym kołnierza.

Tagi:

Docenty
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Docenty » 02 cze 2013, 16:03

zapoznaj się z moimi zbiorami- powinno pomoc i Tobie :] kilka osób już pozaliczała te przedmioty bez problemu- jak się zapoznasz z dokumentacją nie powinienes mieć zadnych problemów ze stworzeniem tego procesu :)

http://chomikuj.pl/dawid.zapala/Politec ... czny+walka

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”