Długo szukałem forum, na którym będę mógł się poradzić w sprawach technicznych takich jak projektowanie, materiał, obróbka itd. Miejmy nadzieję, że tutaj otrzymam odpowiedź na wszystkie moje pytania, gdyż mam zamiar stworzyć coś zupełnie nowego.
Na początku wyjaśnię o co tak naprawdę się rozchodzi. Otóż mam wizje stworzenia własnego młynka do mielenia tytoniu. Wszystko się opiera na chwilę obecną na wizji, którą mam w głowie.
Wygląda on mniej więcej tak:

Jak widać składa się z dwóch elementów, które się nakłada na siebie i oczywiście z najważniejszej rzeczy czyli ząbków. Wymiary to około 5cm x 5cm x 2cm.
Projekt:
Posiadam ten młynek fizycznie jednak zależy mi na stworzeniu projektu, tak aby później maszyna, która ma go wyciąć mogła sobie poradzić z wycięciem każdego ząbka. Skanowanie obiektu metodą światła odpada ze względu na koszty (800zł netto).
W jakim programie zaprojektować te dwa elementy (1 młynek to 2 ruchowe elementy), aby później maszyna miało je łatwo wyciąć? Czy zwyczajny AutoCAD wystarczy?
Cena jaką mogę dać za projekt to maksimum 150zł ale niezbędne jest wykonanie kilku poprawek, gdyż nie chcę wewnętrznego magnezu a zewnętrzny.
Materiał:
Materiał ma tutaj duże znaczenie. Główne specyfikacje jakie musi posiadać to trwałość, stosunkowo niska cena, łatwy w obróbce i co najważniejsze to niska szkodliwość dla zdrowia (w końcu tytoń się pali!).
Kompozyty plastikowe raczej z góry odpadają ze względu na szkodliwość.
Aluminium jest materiałem, który spełnia pierwsze trzy wymogi jednak również jest ono szkodliwe przy dłuższym użytkowaniu. Słyszałem o tzn "aluminium spożywczym" jednak nie znam dokładnie jego specyfikacji i krąży opinia, że to tylko pic na wodę.
Stal chirurgiczna byłby odpowiednia ze względu na trwałość i brak szkodliwości. Jednak główną wadą jest trudność w zdobyciu bloków tego materiału. Również nie wiem jak z ceną i obróbką. Kolejną wadą jest magnesowanie się stali. To może mieć uboczne skutki zdrowotne (tak mi się wydaje).
Jaki materiał radzicie i gdzie można go zdobyć? Pamiętajcie, że musi być on stosunkowo trwały, dosyć tani, łatwy w obróbce i nieszkodliwy!
Obróbka:
Wszystkie elementu muszą być wycięte z jednego kawałka materiału. Nie dopuszczam spawania, klejenia, itp. Jaka maszyna sobie poradzi z wycięciem takiego młynka?
Na koniec:
Wie ktoś może coś o szkodliwości anody?
Gdzie zdobyć małe, okrągłe magnesy o przybliżonych wymiarach: średnica 3cm, wysokość 2-3mm.
Miło widziane odpowiedzi z konkretnymi odpowiedziami gdzie zdobyć np. bloki aluminium, cena lub "jak zrobić to lepiej".
Liczę na pomoc z Waszej strony!