Jak to rozwiązac?

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
senso
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1

Jak to rozwiązac?

Post napisał: senso » 06 cze 2012, 08:17

Witam
Koledzy potrzebuję Waszej porady.
Otóż frezuję w blachach różne kształty.
Grubośc blach od 0.8mm do 6mm, ułożone jedna na drugą, skręcone „stemplami” na kształt gotowego wyrobu. Stempel górny i dolny jest mniejszy od gotowego wyrobu o 1mm na stronę tak aby frez nie przycierał trzonem. Łączna grubośc pojedynczego wsadu do frezowania to około 30mm/kilka blach/.
Póki co „męczę” się z frezami na płytki APKT…męczę bo mogę zbierac max 2.5mm po szerokości i 1mm na głębokośc, może i by poszło na 1.5mm ale po tym jak przy ap=2mm zatrzymało mi wrzeciono bo się frez przyblokował w materiale schodzę w mniejszych krokach.
Problem w tym, że na obróbkę jednego wsadu potrzebuję około 70min-za długo.
Stal to przeważnie s355 lub e355.

Parametry jakie przyjąłem dla freza 20mm,3 płytki,ER40,iso40 :
Vc=170, n=2700,fz=0,05,f=400, ap=1mm, ae=2.5mm.
Problem w tym, że koledzy przygotowujący półfabrykat nie są w stanie utrzymać zadanych wymiarów po szerokości 25mm. Z reguły dostaję 25mm-38mm.
Chciałem najpierw wszystko obrobić zgrubnie zostawiając 1mm naddatek na obróbkę 3 płytkowym frezem na APKT jednak moja głowiczka Sandvika/pod zgrubną/ z uwagi na stempel nie zejdzie tak nisko, zahaczy o śruby montażowe stempla.

Myślałem też o zakupie jakiegoś cienkiego freza 6mm-8mm około 100-140mm i wycinanie nim kształtu pod wymiar, na gotowo…pracowałby on jako frez do wycinania rowków. Jednak żeby to było opłacalne ap musiało by być minimum 5mm i praca polegająca na wycinaniu rowka.
Zastanawia mnie sztywnośc tak długiego freza pod ER25 i jego żywotnośc.

Moja prośba: Jak to rozwiązac? Możecie polecić jakiś dobry frez 6mm-8mm może 10mm typowy pod rowkowanie o dość dobrej żywotności i zasugerowac z jakimi parametrami mógłby pracować?
Chyba że ten mój frez 20mm można pogonić na większym ap?

pozdrawiam senso

Tagi:

rc666
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: rc666 » 06 cze 2012, 15:37

Jak bys wrzucil jakis rysunek lub fotke tego co robisz to by ulatwilo sprawe.
Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”