Granit w praktyce

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
Szymon LP
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Granit w praktyce

Post napisał: Szymon LP » 26 lut 2012, 17:42

Witam

czy ktoś z Was ma doświadczenia w budowaniu urządzeń z granitu? interesuje mnie głównie kwestia robienia otworów z gwintem w płytach... Frezy do granitu niby można kupić - czy taka technika, żeby frezować/wiercić otwory a następnie na żywicę wklejać z wciskiem w to stalowe gwintowane tulejki sprawdza się w praktyce?

Pozdrowienia

Tagi:

wt
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

wstawki

Post napisał: wt » 26 lut 2012, 19:46

Najwyżej "mikrodoświadczenia". Takie wstawki metalowe mają wiele zalet. Wstawkę można nawęglić i zahartować, żeby potem nie było kłopotów. Warto również azotować ze względu na korozję. Teraz wklejanie. Lepiej spisują się tworzywa wysokotemperaturowe i przeznaczone do metalu, ze względu na zwilżalność. Poza tym dobrze jak to jest "kompozyt", z dodatkiem "opiłków" z tegoż granitu, a mogą być również opiłki metalowe. Można sobie ułatwić działalność dodatkiem rozpuszczalnika, ale rozpuszczalnik zostaje w żywicy i wpływa na własności.
Pozdrawiam

Autor tematu
Szymon LP
Posty w temacie: 2

Post napisał: Szymon LP » 26 lut 2012, 20:05

Zastanawiam się, jak takie płyty i elementy łączą firmy które budują z granitu obrabiarki (bo zdaje się, jest parę konstrukcji seryjnych np ultrapecyzyjnych frezarek z korpusem granitowym)

w urządzeniach która ja widziałem (ale to głównie pomiarowe) producenci frezowali w granicie rowki i wklejali po całości listwy z otworami. Niestety pewnie w warunkach większych obciążeń to się nie sprawdzi

Pozdrowienia

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”