Nacinanie gwintu
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Nacinanie gwintu
Szukam metody nacięcia gwintu w głowicy od motoru.
Metoda musi być prosta, głowica jest z 1940 roku, więc musi się dać bez CNC.
Materiał aluminium. Gwint o średnicy około 40mm. Mam kilka różnych głowic, ale brakuje mi pomysłu na wykonanie gwintu.
Spotkał się ktoś z podobnym problemem?
Materiał aluminium. Gwint o średnicy około 40mm. Mam kilka różnych głowic, ale brakuje mi pomysłu na wykonanie gwintu.
Spotkał się ktoś z podobnym problemem?
Tagi:
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Nacinanie gwintu
Dobierz odpowiednią narzynkę i po problemie.einstein pisze:Szukam metody nacięcia gwintu w głowicy od motoru.
Materiał aluminium. Gwint o średnicy około 40mm.....

http://promet.net.pl/pl/produkt/2601-na ... -nhda.html
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
wiec tak jak kolega pisał narzynka ew tarcza tokarska i ustawianie na tarczy i nacinanie na tokarce o ile bedzie możliwość zamocowania. lub frezarka cnc mocowanie imadło lub łapki i nacinanie gwintu frezem oczywiscie nikt nie bedzie kupował specjalnie frezu możesz z kawałka wytaczaka jednoostrzowy nozyk naostrzyć i metodą spirali naciąć.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
zrobili to specjalnym oprzyrządowaniem (specjalna narzynka ?) które opłacało im się wykonać dla tych kilku tysięcy sztuk ...einstein pisze:Na narzynkę jest za ciasno, a nie chcę podcinać bloku, by nie tracił na oryginalności.
Jakoś musieli to zrobić w 1940 roku...
na tym Twoim cylindrze z tego co widać gwint jest, więc w czym problem ?
nie wiem jak wygląda otwór tego wydechu, najlepiej byłoby bazować mocowanie na tym otworze i próbować to toczyć czymś specjalnym ...
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Chyba nie będziesz miał kolego wyboru, tylko iść do łebskiego tokarza, wytoczyć taką tuleję (w kształcie podobnym do wiertła koronowego),
której średnica zewnętrzna zmieści się między żeberkami cylindra, a wewnątrz z jednej strony naciąć gwint i ponacinać (nawet frezem w tokarce) kanały wiórowe na kształt narzynki, takiej średnicy (małej a dużo) by się zmieściły,

a druga strona będzie miała trzpień (ułatwi to gwintowanie za pomocą tej naszej narzynki mocowanej we wrzecionie przymocowanej do stołu głowicy).
albo przetoczyć fabryczna narzynkę i nabić na nią rurkę, ale to i trudne (twardość) i być może niemożliwe ze względu na za duże kanały wiórowe.

której średnica zewnętrzna zmieści się między żeberkami cylindra, a wewnątrz z jednej strony naciąć gwint i ponacinać (nawet frezem w tokarce) kanały wiórowe na kształt narzynki, takiej średnicy (małej a dużo) by się zmieściły,

a druga strona będzie miała trzpień (ułatwi to gwintowanie za pomocą tej naszej narzynki mocowanej we wrzecionie przymocowanej do stołu głowicy).
albo przetoczyć fabryczna narzynkę i nabić na nią rurkę, ale to i trudne (twardość) i być może niemożliwe ze względu na za duże kanały wiórowe.
pozdrawiam,
Roman
Roman