jakie narzedzia pod fazy

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
luckskywalker
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2

jakie narzedzia pod fazy

Post napisał: luckskywalker » 14 sty 2012, 20:36

witam szanownych kolegow, potrzebuje pomocy,mam do wykonania projekt technologii elementu, wszytsko juz opanowane ale nie wiem jakimi narzedziami wykonac fazy 2x45 pod otwor fi 20 i fi30 ,wiertlem, fazownikiem , nigdzie w katalogach nie moge znalezc takich narzedzi. prosze o podeslanie nazwy firmy gdzie mozna cos takiego znalezc badz linki do pfd pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc /luck

Tagi:

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: RomanJ4 » 14 sty 2012, 21:19

Ostatnio zmieniony 14 sty 2012, 21:36 przez RomanJ4, łącznie zmieniany 1 raz.
pozdrawiam,
Roman

CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Re: jakie narzedzia pod fazy

Post napisał: CFA » 14 sty 2012, 21:24

luckskywalker pisze:wszytsko juz opanowane ale nie wiem jakimi narzedziami wykonac fazy 2x45 pod otwor fi 20 i fi30 ,wiertlem, fazownikiem , nigdzie w katalogach nie moge znalezc takich narzedzi.
Chyba szybciej byś znalazł szukając w sieci niż pokonując trudy rejestracji :-)
Może szukasz pod niewłaściwymi hasłami?
Wiertłem nie polecam fazowania - tylko w szczególnych przypadkach, gdy nie da się inaczej.
Jak przedmiot się obraca, to może nożem? Jak nie, to pełno fazowników - każda firma, która coś tam dostarcza ma to w ofercie. Szukaj pogłębiaczy stożkowych.

Autor tematu
luckskywalker

Post napisał: luckskywalker » 14 sty 2012, 21:28

a jakies katalogi z podanymi parametrami(parametry musza byc podane prze producenta, a wierrtła o kocie 45 stopni srednica 24, i 34 gdzie mozna znalezc pozdrawiam/luck

[ Dodano: 2012-01-14, 21:53 ]
gdyby chodzilo o numeryki to bez problemu, chodzi o konwencjonalne maszyny z bardzo malymi mocami tylko to mi brakuje , element jest maly i najbardziej pasowaly by wiertla bo fazki sa typowo technologiczne /estetyczne ale zawsze, inne narzedzia znalazlem w sandvik tylko z tym mam problem, zawsze biore od sandvika narzedzia pozdrawiam.luck

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 14 sty 2012, 22:39

O wiertłach typowych z takimi kątami wierzchołkowymi nie słyszałem. Są takie, choć nazwa wiertło jest na wyrost, raczej fazownik. http://www.youshop.pl/karnasch-wiert%C5 ... pni-55-mm/ lub pilotujące węglikowe http://www.matbor.pl/index.php/wiertla- ... anego.html
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

pasierbo
Specjalista poziom 3 (min. 600)

Post napisał: pasierbo » 15 sty 2012, 12:59

Chciałbym sie podłaczyc pod temat a mianowicie mam pytanie. Czy takim fazownikiem ze stożkiem morse'a z płetwą da się frezować krawędzie np kwadratowej kostki. Czy to nie będzie wypadało ze stożka?

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 15 sty 2012, 13:50

W zasadzie narzędzia z płetwą, na które działają głównie siły promieniowe lub skośne, są przeznaczone do statycznego wykonywania operacji (nie są napędzane, np mocowane w koniku tokarki ponieważ tak działające siły powodują luzowanie stożka). No dobrze, a napędzane wiertła w wiertarce ? Na wiertło działają co prawda siły promieniowe (skręcająca) które mogłyby luzować stożek, ale i siła osiowa (większa-oporu materiału, której strzałka jest skierowana osiowo w stronę wrzeciona i przeciwnie skierowana,mniejsza-nacisku wiertła na materiał), dociskająca stożek do gniazda. Nawet jeśli wiertło przez bardzo mały ułamek czasu zluzowałoby stożek to płetwa i tak nie pozwoli narzędziu się obrócić a opór materiału wpycha go z powrotem w gniazdo powodując jego "trzymanie"(zapewne kolega orientuje się czemu stożek Morse'a "trzyma").
Dlatego narzędzia napędzane takie jak frezy, głowice, na które działają w zasadzie większe siły promieniowe czy skośne do osi obrotu niż osiowe, maja gwintowane otwory w chwytach do dociągania stożka chwytu do gniazda wrzeciona.

Obrazowo: frez palcowy z chwytem stożkowym i płetwą podczas wykonywania np fazy w pewnym momencie z powodu działania siły promieniowej lub skośnej do osi obrotu zluzowałby stożek, a jako że nie działa w tym momencie osiowa siła dopychająca chwyt do gniazda, po prostu by wypadł. Z konsekwencjami łatwymi do przewidzenia.
Tak w skrócie, jeśli nie ma osiowej siły dopychającej stożek do gniazda, lub jest niewystarczająca, to narzędzie trzeba dociągać śrubą.
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Re: jakie narzedzia pod fazy

Post napisał: WZÓR » 15 sty 2012, 14:34

luckskywalker pisze:witam szanownych kolegow, potrzebuje pomocy,mam do wykonania projekt technologii elementu, ...
... na obrabiarkę manualną , czy też CNC?

Ja ogarniam większość fazek takim narzędziem.

Obrazek

Pozdr
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

Awatar użytkownika

pasierbo

Post napisał: pasierbo » 15 sty 2012, 17:35

RomanJ4 pisze:W zasadzie narzędzia z płetwą, na które działają...
Tak wiem jak działa stożek morse'a i co sie z tym wiąże ale słyszałem że niektórzy probowali frezować na wertarkach z nieprzelotowym wrzecionem i jakoś to szło. Może ktos próbował frezowac takim fazowniczkiem?

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 15 sty 2012, 21:27

Może jak ktoś zabil taki fazownik we wrzecionie b.silnie i delikatnie frezowal to może i się dalo. Ale na wiertarce to takie trochę słabe choćby z malej sztywności wrzeciona wiertarki.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”