Panel Miksera Audio

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
minstrel
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 9

Panel Miksera Audio

Post napisał: minstrel » 21 lip 2007, 21:16

Witam, jestem nowy, więc może sie przedstawie - Mariusz jestem :smile: .

Na CNC kompletnie się nie znam, ale podziwiam wasze maszyny i prace.

1. Chciałbym Was prościć o rade. Jaką techniką najlepiej wykonać panel do miksera audio? Całość ma być ze stali 1mm (lub 1,5mm). Dziur jest sporo jak to w mikserze, z czego najmniejsze mają wymiary 3x3mm i są kwadratowe (około 200 takich kwadracików w panelu). Reszta to dziury okrągłe (100 dziur) i paski na potencjometry suwakowe (6 sztuk). Całość ma wymiary około 40x35 cm ("około" bo to jest jeszcze faza projektowania)

2. Jaka technika nie powigina ani nie zniekształci mi blachy?

3. Jakie mogą być koszta obróbki w zakładzie? - (nakład 1 lub 2 sztuki)

4. W jakim programie najlepiej przygotować projekt? Zacząłem w Corelu i 3D maxie. Czy Corel bedzie dobry? Czy może zacząc w innym programie?

5. Pytanie z innej beczki - jak wykonać nadruk na takim panelu? (białe napisy na czarnym panelu)

6. Pytanie do łodzian - czy znacie jakieś dobre zakłady, ale nie za drogie?

Oto przykładowe zdjęcie miksera który jest w miare podobny do mojego.

Obrazek

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi!

Tagi:

olo_3
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: olo_3 » 21 lip 2007, 21:49

ad1
najlepiej na prasie i odpowiednich formach - niestety jednostkowe sztuki ..... wiec na pewno nie chce kolega znać ceny formy, zaleta tej metody jest taka ze kwadrat będzie kwadratem o katach prostych, stycznych.

da2
wytłaczanie jw., frezowanie

ad3
spore,
ciężko powiedzieć, przyjmij ze godzina plotera to 70pl, frezarki cnc 100 w gore (bez ograniczeń są maszyny po 1200 i więcej) na godzinę pracy.
na oko oceniam ze ploter normalniej klasy (nie mylić ze zrobionymi w piwnicy, na silnikach z drukarek) zrobi to w czasie krótszym niż 1h - domniemam również ze są tam odpowiednie wypusty do mocowania tych wszystkich przycisków - wiec pamiętaj ze będzie z tym problem (jeśli są to wystające “kliny” wewnątrz obwodu).
plus napisanie programu (umownie) i ustawienie maszyny (zwykle 1h pracy maszny)

ad4
jak będą ci robić to fachowcy od reklamy to corel im wystarczy, jak programiści cnc to rysunek 2d z Cada (z tolerancjami odchylkowymi - im dokladniejsze tym droższy produkt) lub plik 3d z cada celem przypisanie w camie, (z tolerancjami odchylkowymi - im dokladniejsze tym droższy produkt) ponadto cena samego materiału do tego
ad5
w wykonaniu jednostkowym zostaje ci tylko sitodruk plus zabezpieczenie specjalna emulsja światłoczułą przed ścieraniem.

ad6
nie jestem łodzianinem :)
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.

Autor tematu
minstrel

Post napisał: minstrel » 21 lip 2007, 22:18

Dzieki wielkie za odpowiedź.

1. Chicałbym sie troche bardziej zorientować w kosztach - chociaż przybliżona cena :)

2. OK, czy frezarka też mi wytnie kwadraciki? nie muszą byc idealnie prostokątne- moga być zakrzywienia o promieniu powiedzmy 0.5 mm. Jeśli cena mnie zniszczy to w ostateczności moge zrezygnować z kwadracików na rzecz kółeczek - bardzo niechętnie. Żadych wypustów w panelu nie ma - same dziurki (okrągłe - śr - 3-6mm oraz kwadraciki 3x3 mm i paski - zaokragleone). Mocowanie sprobuje zrobić od spodu panelu.

3. Mogłbyś mi to napisac w podpunktach? za co trzeba zapłacić przy wybraniu odpowiedniej techniki - po kolei?

4. Czyli zostaje przy Corelu bo CADa nawet nie mam na kompie

5. Dzieki, sitodruk jednostkowy tez kupe pieniedzy kosztuje :/ jakieś inne pomysły?

6. Trudno - nie ma ludzi doskonałych ;) ;)
Ostatnio zmieniony 21 lip 2007, 22:29 przez minstrel, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika

maz
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: maz » 21 lip 2007, 22:21

W twoim przypadku "najtaniej" ze wzgledu na ilosc sztuk wyjdzie laserowe ciecie blach,ta metoda ci nie pognie panela. Koszty nie mam pojecie ile. Jezeli wykonawcy sa fachowcami, to projekt nie ma znaczenia w jakim formacie, byle by byly jakies punkty odniesienia z kilkoma okreslonymi wymiarami jesli to jest np w corelu.
Nadruk to ladnie wyjdzie laserowe znakowanie, chcesz biale napisy to moze zlecic grawerke, a potem wypelnic bialym barwnikiem.
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale :-)
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe ;-)

Autor tematu
minstrel

Post napisał: minstrel » 21 lip 2007, 22:25

maz pisze:W twoim przypadku "najtaniej" ze wzgledu na ilosc sztuk wyjdzie laserowe ciecie blach,ta metoda ci nie pognie panela. Koszty nie mam pojecie ile. Jezeli wykonawcy sa fachowcami, to projekt nie ma znaczenia w jakim formacie, byle by byly jakies punkty odniesienia z kilkoma okreslonymi wymiarami jesli to jest np w corelu.
Nadruk to ladnie wyjdzie laserowe znakowanie, chcesz biale napisy to moze zlecic grawerke, a potem wypelnic bialym barwnikiem.
Wymiary spoko podam wszystkie z dokładnośćią do milimetra ;)
Myslałem nad grawerką i wypełnieniu i chyba to będzie najlepszy sposób... no chyba że macie jakieś inne pomysły? :)

Jeszcze raz dziekuje za pomoc i poswiecenie czasu.

Awatar użytkownika

maz
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Post napisał: maz » 21 lip 2007, 22:54

W poscie wyzej napisales, ze moga byc promienie w kwadracikach, w takim, razie wszystko sie da na frezarce ploterze zrobic i cena spada
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale :-)
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe ;-)

Autor tematu
minstrel

Post napisał: minstrel » 22 lip 2007, 00:22

Dzięki wielkie za pomoc.

Interesują mnie ceny jeszcze - przyblizone oczywiście.

Opcja z kwadracikami ostrymi:
n.p. Czy kozystając z metody laserowej zmieszcze sie w 500zł (łacznie)

Opcja z kwadracikami zokraglonymi:
Ile by mnie kosztowała całość korzystając z frezarki ploteru.

Chiałbym jeszcze dodać że w całym panelu występuje co prawda około 400 otworków to w zasadzie jest ich tylko 4 rodzaje. być może to coś zmienia w programowaniu i czasie. :roll:

Dziękuje jeszcze raz za pomoc.

olo_3
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: olo_3 » 22 lip 2007, 13:18

minstrel pisze:2. OK, czy frezarka też mi wytnie kwadraciki? nie muszą byc idealnie prostokątne- moga być zakrzywienia o promieniu powiedzmy 0.5 mm. Jeśli cena mnie zniszczy to w ostateczności moge zrezygnować z kwadracików na rzecz kółeczek - bardzo niechętnie. Żadych wypustów w panelu nie ma - same dziurki (okrągłe - śr - 3-6mm oraz kwadraciki 3x3 mm i paski - zaokragleone). Mocowanie sprobuje zrobić od spodu panelu.
zrób rysunek pod siebie, zaokrąglenia ustal na max0.5mm i już niech się martwi operator jak to wytnie frezem 1mm :)

minstrel pisze:5. Dzieki, sitodruk jednostkowy tez kupe pieniedzy kosztuje :/ jakieś inne pomysły?
nie,
właśnie sito po to jest aby robić jednostki ,
naświetlenie matrycy (sita) to 100pl (ponadto rysunek przygotujesz osobiście w .cdr) i później każda “odbitka” to już dosłownie grosze
minstrel pisze:Wymiary spoko podam wszystkie z dokładnośćią do milimetra
e no co ty 3mm kwadrat +-1mm to wyjdzie 2x2 kwadrat i jak tam wsadzisz guzik ?
zrób +/- 0.05 to i tak tolerancje jak do wycinania przecinakiem.
tylko jak pisałem wczesanej nie do osiągnięcia w piwnicy.
minstrel pisze:Chiałbym jeszcze dodać że w całym panelu występuje co prawda około 400 otworków to w zasadzie jest ich tylko 4 rodzaje. być może to coś zmienia w programowaniu i czasie.
tak, szybciej się pisze - nawet ręczenie przez pod programy, ale w cenie nic to nie zmieni.

minstrel pisze:Opcja z kwadracikami zokraglonymi: Ile by mnie kosztowała całość korzystając z frezarki ploteru.
no ja msyle ze 1h (przyjmij - na ploter 100pl) plus jakie tam koszta obsługowe myślę ze dla jednej sztuki 400x350 to jakieś 300pl powinno starczyć.

[ Dodano: 2007-07-22, 13:19 ]
ps.
milooo byc pomocnym ;)
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.

Mrozik
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: Mrozik » 22 lip 2007, 14:30

Nie lepiej wyciąć to wodą? Szybko łatwo i elegancko, napisy dał bym do grawerowania lub na sitodruk, przy wycinaniu wodą to będzie trwało kilka minut więc nie skasują cię zbyt drogo, we wrocku tną wodą i ceny mają przystępne. Rysunek najlepiej w cadzie dobrze zwymiarowany to chyba nie jest problem jesli otworki tylko kwadratowe i okrągłe. Tak bym to zrobił.

Autor tematu
minstrel

Post napisał: minstrel » 22 lip 2007, 18:44

Dzięki wielkie za odpowiedzi :)

@olo_3

około 100 zł spokojnie moge zapłacic za nadruk :) Cena nie jest wygórowana. Tylko teraz pojawia sie problem. Załóżmy ża mam już wycięty panel, oszlifowany, wygięty (na kształt obudowy panelu) sproszkowany i polakierowany. I teraz pytanie, bo nadruk potrzebuje na górze panelu i z tyłu. Czy da sie nanieść sitodruk na wygięty już panel czy musze zanieść płaską "blache"? Boje sie że jak ją potem będę wiginał naete na ciepło to mi odpryśnie lakier. Kąty to nawet 90* wiec sa spore szanse na peknięcia. Sorry za pytanie nie dokonca na temat, ale może ktoś się orientuje lub robił już coś podobnego.

Czyli korzystajac z ploteru wyniosło by mnie około 400zł plus 100zł sitodruk i jest do przełkniecia.

@Mrozik

Cięcia wodą nie brałem pod uwage. Dzieki za pomysł. strumienie wody może być chyba bardzo cienki. Wlasciwie to im cienszy tym wieksze cisnienie, poza tym wyciecia bedza dokładniejsze. Rozejze sie jeszcze za ta techniką. Przypomniało mi sie jak na Discowery cieli wodą 5cm stal twardą :D idealne krawędzie wyszły. Czy ta technika ma jakąś "profesjonalna" nazwę czy to jest po prostu cięcie woda?

Jeszcze raz dziekuje za pomoc. :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”