Projekt technologiczny walka- pytanie o nakielkowanie

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
metric
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 9

Projekt technologiczny walka- pytanie o nakielkowanie

Post napisał: metric » 18 paź 2011, 16:31

Witam. Mam do wykonania swoj pierwszy projekt technoloiczny walka. Jakos mi to szlo, az wkoncu zorientowalem sie ze jest pewien haczyk. Chcialem aby walek z dwoch stron byl nakielkowany, ale zauwazylem ze z lewej strony jest otwor przelotowy blisko czola walka. Nakielek zgodnie z norma dla FI80 dojdzie do otworu, a tak byc chyba nie moze.
Szukalem w 2ch ksiazkach, w przykladowych projektach i nie napotkalem na takie cos. Moglby ktos podpowiedziec jak sobie z tym poradzic? Jest to dosyc dlugi walek i z tego co wyczytalem musi byc podparty podczas obrobki. Zastosowac mniejsze nakielki (np dla srednicy fi40)? czy moze jest jakis inny sposob na podparcie go podczas toczenia pozniej?

Polfabrykat wybralem fi85, nakielki przyjmowalem wg normy od fi56 do fi80 bo docelowo walek ma miec fi80 na najwiekszej srednicy. Czy to blad?

walek:
Obrazek

Tagi:

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: jasiu... » 18 paź 2011, 19:10

Długość wałka nie jest tragiczna, te 260 mm, to nie jest problem, no ale oczywiście nakiełki muszą być. Najłatwiej przedłużyć wałek o około 15 mm, w których to będziesz miał nakiełek (takie dołożenie dodatkowego elementu, powiedzmy o średnicy 15 mm i takiej długości razem z nakiełkiem.

Później i tak musisz splanować czoło (nie dojdziesz nożem do osi, bo przecież tam jest kieł, a więc i tak musisz to zrobić z podtrzymki, a wtedy splanujesz też ten nieszczęsny nakiełek.

Podsumowując - wiercisz nakiełek w dłuższym wałku (ta średnica ci nie wejdzie chyba w środek przelotowego uchwytu), podpierasz i toczysz jedną stronę. Dużą średnicę podtaczasz pod szczęki uchwytu. Z podtrzymki planujesz na wymiar z jednej strony.

Mocujesz w miękkich szczękach i podtrzymce, planujesz na wymiar na gotowo i robisz nakiełek z konika, a później drugą stronę, oczywiście z gwintem. Gdybyś wcześniej zrobił gwint, nie miałbyś za co złapać, chyba że za część z wybraniem pod wpust - i tu znów wszystko zależy od wielkości uchwytu, czy ci wejdzie w szczęki, nie mówiąc, że masz wówczas problem z podparciem na wcześniej splanowanej powierzchni. Wałek przyciśnięty konikiem może się w miękkich szczękach cofnąć.

Autor tematu
metric

Post napisał: metric » 18 paź 2011, 19:51

Troche mi to rozswietlilo umysl.. A co by bylo gdybym zostawil ten kawalek dodatkowy powiedzmy wlasnie o srednicy FI20 i dlugosci 15mm z lewej strony i tak przeprowadzil obrobke zgrubna, ksztaltujaca i wykanczajaca i dopiero potem sfrezowac ten kawalek? Przy frezowaniu we frezarko-nakielczarce walek jest podparty na srodku w pryzmach, wiec nie ma problemu z podparciem. Tylko nie wiem jakby wyszlo czolo przy takim sposobie obrobki, bo ono musialoby byc tez wczesniej sfazowane.

2gie pytanie. Czy podtrzymka nadaje sie do obrobki ksztaltujacej? Zapewnia ona odpowiednie warunki zeby taka obrobka mogla byc przeprowadzona (bez zastosowania kla)

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 18 paź 2011, 20:28

Podtrzymka to zło konieczne

Po pierwsze, bo rolki odciskają się na płaszczyźnie podparcia, ale czasem wyboru nie masz. Jeśli musisz obrobić "wnętrze" wałka, czy choćby splanować go, to innej możliwości nie ma. A zło, bo masz ograniczoną prędkość w podtrzymce, szczególnie w podtrzymkach z wykładzinami zamiast rolek, a to daje ci niefajną powierzchnię.

Oczywiście, że możesz sfrezować wszystko na samym końcu. Ja bym trochę to "uladnił". Na początku zostawił ten dodatek, powiedzmy o średnicy 18 mm (nie ma sensu więcej), wtedy ładnie splanujesz czoło, a na końcu, frezem dwupiórowym (działa trochę jak wiertło, można się zagłębiać) "wywiercił ten występ i nawet się zagłębił powiedzmy na 0.3 mm (myślę, że konstrukcyjnie dopuszczalne) żeby zewnętrzna powierzchnia była z noża, a ślad po nakiełku troszkę "w środku". Optycznie to fajnie wygląda, a względy estetyczne dla fachowca są ważne.

Autor tematu
metric

Post napisał: metric » 18 paź 2011, 20:51

To czolo na ktorym byl ten "dolozony" nakielek nalezy splanowac juz po usunieciu ("wywierceniu") nakielka, tak? Np w podtrzymce planowac, a po splanowaniu sfazowac - to bylyby 2 ostatnie zabiegi wykonane w podtrzymce. Dobrze rozumiem?

Z gory przepraszam jezeli pytam o zbyt oczywiste rzeczy, ale jest to moj pierwszy projekt tego typu, a nie wszystko da sie znalezc w ksiazce ;)

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 19 paź 2011, 18:04

Możesz bez problemu podjechać nożem do kła, zostawiając niedotoczony tylko fragment z nakiełkiem. Ten nakiełek możesz zdjęć w podtrzymce (splanować), na końcu toczenia, albo usunąć go, od czoła podczas frezowania. Nie widzę wymiarów na rysunku, ale wprowadzenie podcięć może sugerować, że chcesz średnice z wpustem i z tym przelotowym, prostopadłym otworem mieć dokładną (coś na to najdzie i coś będziesz tam wpustem i kołkiem zabezpieczał. Jeśli tak, to może być konieczne szlifowanie i wówczas odcięcie części z nakiełkiem od strony tego otworu prostopadłego musi się odbyć na samym końcu. W ostateczności możesz odciąć w montażu fleksem, wyrównując przecież nieistotną raczej płaszczyznę, ale nie wiem, czy twój teoretyk-asystent takie rozwiązanie zaakceptuje. :lol:

Autor tematu
metric

Post napisał: metric » 28 paź 2011, 19:18

dziekuje za pomoc :) skorzystalem i zostawilem naddatek na nakielek. Projekt mam w wiekszej czesci zrobiony.
Brakuje mi parametrow obrobki i doboru narzedzi. Czy moglby mi ktos powiedziec z czego najlepiej korzystac, zeby dobrac narzedzia i parametry? Wiadomo ze nie mam doswiadczenia w tym i jest to dla mnie ciezkie zeby dobrac.
Jakas rada? Moze jakis przyklad doboru dla jakiegos zabiegu?

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: WZÓR » 29 paź 2011, 09:55

metric pisze:Witam. Mam do wykonania swoj pierwszy projekt technoloiczny walka. ...
Witam
Ja wykonałbym ten projekt na tokarkę z narzędziami napędzanymi , a obróbka tokarska , frezowanie kanałka i wiercenie otworu wyszłaby z jednego zamocowania.
... przeglądając rysunek widzę ,że na Haas SL-20 by się zmieściło. :smile:
metric pisze:.... Brakuje mi parametrow obrobki i doboru narzedzi. ...
:arrow: http://www.pafana.pl/katalog/
Noże tokarskie i ich zastosowanie - str.11-15 ... resztę info też tam znajdziesz.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

Autor tematu
metric

Post napisał: metric » 29 paź 2011, 23:33

Nie bardzo sobie radze z tym doborem narzedzi i chyba nie wszystko tam potrafie znalezc. Czy jeszcze jakis inny katalog jest?

Czy bylby ktos chetny na rygorystyczna ocene mojego projektu? Czy wszystkie operacje sa zapisane poprawnie, dobrze oznaczone oraz czy sa dobre narzedzia i parametry skrawania, ewnetualnie pomoc przy dobraniu narzedzia w danej operacji gdy gdzies nie moglem go znalezc.
Projekt wyslalbym na meila ;)

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: WZÓR » 30 paź 2011, 15:52

metric pisze:Nie bardzo sobie radze z tym doborem narzedzi i chyba nie wszystko tam potrafie znalezc. Czy jeszcze jakis inny katalog jest?...
Mitsubishi Katalog Generalny 2010-2011 do pobrania tutaj;
:arrow: http://chomikuj.pl/VF-5
Napisz jakie dobrałeś narzędzia i parametry w swoim projekcie .... w razie czego się poprawi.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”