Próbuję wykonać nietypową tulejkę zaciskową na narzędzia z uchwytem 1/8 cala (3.175mm) - na razie jestem na etapie sprawdzania czy wogóle zdołam wykonać otwór 3.175, 10mm głębokości z biciem poniżej 0.01mm. Niestety nie mam narzędzia do roztaczania tak małych średnic więc na razie podchodzę do tego tak:
centrowanie
wiercenie 3mm wiertłem do nierdzewki (krótkie, bardzo stabilne)
rozwiercanie do 3.1 zwykłym wiertłem (nowym)
rozwiercanie do 3.175 rozwiertakiem ręcznym (z ręki bo oś konika jest trochę powyżej osi wrzeciona i przy rozwiercaniu "na sztywno" otwory wychodziły zbyt duże)
Z biciem udało mi się zejść do 0.02mm (oczywiście nie powtarzalny sposób - ale to nie problem - potrzebuje 1-2 sztuk) i w żaden sposób nie jestem w stanie zejść poniżej tej wartośći (średnica zewnętrzna ma bicie dobrze poniżej 0.01 więc nie chodzi o jakość toakarki). Materiał to stal automatowa.
Moglibyście coś podpowiedzieć?
Przy okazji - wie ktoś gdzie można kupić rozwiertak 1/8 cala? W tej chwili używam bardzo prymitywnego, własnoręcznie zmajstrowanego wg. opisu z jakijś strony dla modelarzy - średnica i jakość powierzchni są akceptowalne ale możliwe że te 0.02mm to od niego

Dzieki
Grzesiek