lina śrubowa helix

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
truskin
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4

lina śrubowa helix

Post napisał: truskin » 11 lis 2006, 16:40

chciałbym się dowiedziec czy istnieje możliwośc opisania lini helix stożku w heidenhain 530,może ktoś wie jak to zrobic[/code]

Tagi:

MLQDY
Posty w temacie: 5

Post napisał: MLQDY » 11 lis 2006, 23:44

Nie rozumiem, chcesz napisac stozek okragly z uzyciem cyklu helixa tak?Helix z tego co pamiętam jest przeciwbieżny.Ale jesli chcesz to bodajże wystarczy podac srednice w cyklu jako Q1. Definiujac parametr Q1 podas srednice pierwszego przejazdu, a pod cyklem dopisac linijke np. IX=Q1-0,2 i z kazdym przejsciem powinien oddalac sie do srodka łącznie o 0,4 na srednicy

Awatar użytkownika

easy2002
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: easy2002 » 12 lis 2006, 10:01

Witam
Jak dobrze pamiętam próbowałem coś takiego i nic
I jeszcze jedno to się nazywa "spline" a nie "helix"
Bez programu typu Edge Cam się nie obejdzie
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje ;-) ---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

MLQDY

Post napisał: MLQDY » 12 lis 2006, 16:31

Co sie nie da?Napisać programu na stożek? bez problemu mozna napisać w 2 min samemu

Awatar użytkownika

easy2002
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: easy2002 » 12 lis 2006, 19:29

Witam
To proszę aby kolega znalazł te dwie minuty i tu umieścił ten program
na sterowanie iTNC przy użyciu cykli HH
... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje ;-) ---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

MLQDY

Post napisał: MLQDY » 12 lis 2006, 23:14

Ale po co cyklami?Przeciez bez problemu mozna napisac program na stozek okragły przy uzyciu funkcji przejazdu po okregu.Najpierw wyjazd po promieniu (LP) np na 100 PA 0 (czyli kat zerowy) nastepnie CPIPA 360 i mamy pelny okrag, nastepnie wystarczy podac przed zapetleniem IZ-0,2IX -0,2 i po kazdym ruchu narzedzie schodzi dwie dychu w dol oraz w bok robiac kat, podane wartosci sa oczywiscie przykladowe dla kata 90stopni, chcac policzyc inny kat pochylenia scian liczymy : Tangens stopnia pochylenia * skok i mamy wartośc IX o jaka narzedzie musi odjechac w osi X. Dla przykładu 4st. Tang * 0,2(skok)= 0,0139 (o tyle trzeba odjechac w osi X)Wystarczy podac parametry IX, gdyz sterowanie przyrownuje to i tak do okregu, wiec jesli oddalimy sie tylko w ixach to automatycznie zrobi mniejasza srednice calego okregu. A byłbym zapomniał, nalezy oczywiscie wczesniej podac oczywiscie punkt zaczepiania okregu czyli CC np. x0 y0. Gdyby ktos nadal mial problem z napisaniem programu wedle tej instrukcji(program jak widac jest banalny i nie powinien miec wiecej niz 15 linijek) to ew. moge w wolnej chwili napisac go w całosci. Nie widze akurat sensu pisania takiego stozka cyklem, bo i po co? cyklem mozemy pisac stozki kwadratowe(cykl na kieszen prostokatna na gotowo) gdyz recznie byłoby wiecej zabawy, aczkolwiek rowniez mysle,ze dałoby rade

Autor tematu
truskin

Post napisał: truskin » 13 lis 2006, 15:20

zasadniczo chodzi mi o napisanie programu na wykonanie gwintu NTP(stozkowy) frezem Horn (płytka trzyostrzowa)nie upieram się przy lini śrubowej.Gwinty które chce zrobic to 1/2 i 1/4 NTP

MLQDY

Post napisał: MLQDY » 13 lis 2006, 23:33

A no to jesli gwint to powyzszy programik odpada, gdyz on bez problemu zrobi stozek jaki tylko chcesz,ale nie zrobi go po linii srubowej, a Ty takowej musisz uzyc aby zrobic gwint. Masz racje w takim razie najlepiej zrobic to helixem. Musisz poprobowac sprobuj wpisac jak pisałem w srednicy cyklu parametr Q1. Jako parametr Q1 podac srednice, a nizej pod cyklem podac linijke IX=Q1-0,2(przykladowo)i zapetlic to na potrzebna wysokosc gwintu. Popróbuj cos i pokombinuj ja napewno kiedys robiłem sruba juz stozek, co prawda nie helixem,ale spirala zwykla,ale to to samo, gdybys dalej mial problem to daj znac, postaram sie cos wymyslic jeszcze

Awatar użytkownika

easy2002
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Kontakt:

Post napisał: easy2002 » 15 lis 2006, 20:39

Pytanie jak kolega to widzi
w IX 0,2 jeśli to linia śrubowa i jeśli damy IX to wychylamy się z osi stożka a nie zmniejszany promienia
Troszkę nad tym siedziałem i nic może kolega zmieści jakiś przykład bo strasznie trudno

Autor tematu
truskin

Post napisał: truskin » 17 lis 2006, 20:37

dzięki za wszystkie podpowiedzi chyba udało mi się to napisac jak sprawdze w praktyce to zamieszcze programik(9 linijek).nie moge uruchomic testu na symulatorze hedenhaina na PC żąda aktywowania tabeli narzędzi(wie ktoś może o co chodzi?)pokazuje mi tylko grafike w edycji i tam wygląda to na stożek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”