Gwintowanie 1/2 cala rury w stali R35

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
robolito
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 1

Gwintowanie 1/2 cala rury w stali R35

Post napisał: robolito » 16 sie 2011, 17:23

Witam serdecznie.

Potrzebuje rady do tematu j.w. muszę uzyskać jak najszybsze czasy przy masowej produkcji. Jakie metody preferujecie, firmy z narzędziami i parametry. Ja uzyskałem z oprawką kompensacyjną z i gwintownikiem z emuge 30m/min i mam wrażenie, że jest jeszcze spory zapasa. Te 30 m doradził mi handlowiec tej firmy, gwintownik jest drogi i na testach i nie chciał bym go roznieść. Proszę o rady z doświadczenia z góry dziękuję i pozdrawiam.

Tagi:

BRK1

Post napisał: BRK1 » 24 sie 2011, 23:36

a jakie gwintowniki są stosowane i w jakiej cenie? :)

doniu
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)

Post napisał: doniu » 04 wrz 2011, 23:23

robolito pisze:Potrzebuje rady do tematu j.w. muszę uzyskać jak najszybsze czasy przy masowej produkcji. Jakie metody preferujecie, firmy z narzędziami i parametry. Ja uzyskałem z oprawką kompensacyjną z i gwintownikiem z emuge 30m/min i mam wrażenie, że jest jeszcze spory zapasa. Te 30 m doradził mi handlowiec tej firmy, gwintownik jest drogi i na testach i nie chciał bym go roznieść. Proszę o rady z doświadczenia z góry dziękuję i pozdrawiam.
Jak napisałeś doradził ci handlowiec , myśle że nie z obaw o gwintownik tylko o oprawkę kompesacyjna :mrgreen: . Gwintowniki emuge to jedne z najlepszych które znam i częstą przyczyną pękania tych gwintowników nie jest to że sa liche ale waronki pracy w jakich pracują , to za małe obroty , to za duże luzy .
Z wlasnego doświadczenia powiem ci że na frezarce cnc zawsze uzyskasz lepsze wyniki gwintowania z gwintownika niż na jakiej kolwiek tokarce cnc czy gwitujesz na obrotach wrzeciona czy też z narzedzi napedzanych. ale co tu bede sie za duzo rozpisywal jak nie napisaleś jakie to mają być długie rury i na czym chcesz to robić
pozdrawiam

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”