wiercenie w duplexie
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
wiercenie w duplexie
witam serdecznie . mam problem z wieceniem na tokarce materiału duplex. po pierwsze uzywam wierteł weglikowych różnego rodzaju z chłodzeniem wewnetrznym wiertło fi 10 głebokośc 33mm na jedno przejście parametry 30m/min 0.1 mm/obr. wirtła mi sie wykruszaja lub łamią jak zapałki zalerzy mi bardzo na czasie obróbki i stad takie parametry. Acha wiertło jest przeostrzane na kat 120 st bo takie jest wymagganie co do otworu. może mi ktos doradzi jak to wiercic albo czym. wiertło mi starcza na góra 30-40 otworów . maszyna ctx 310 ecoline. wierciłem tez z podziałem na kilka razy co 7mm ale bez większej korzyści . Prosze o jakąś podpowiedz. może inne narzedzie.?
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Re: wiercenie w duplexie
corker pisze: parametry 30m/min 0.1 mm/obr. wirtła mi sie wykruszaja lub łamią jak zapałki zalerzy mi bardzo na czasie obróbki i stad takie parametry. Acha wiertło jest przeostrzane na kat 120 st bo takie jest wymagganie co do otworu
Jakie obroty?
Jak jest przeostrzane? CNC, maszynowo czy z przyrządu?
A tak w ogóle, to węglik nie jest najlepszym wyborem do tych stali.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Re: wiercenie w duplexie
[quote="corker"parametry 30m/min 0.1 mm/obr..?[/quote]
30m/min liniowe czy chodzi Ci o Vc. Bo jeśli o Vc to wychodzi 955 obrotów. Przy posuwie 0.1 na obrót wychodzi na raz otwór w 21 sek. chyba że coś pomyliłem. co do wiertła tak jak koledzy piszą. Ja bym szedł w zwiększanie posuwu i krótkie wiertło.
30m/min liniowe czy chodzi Ci o Vc. Bo jeśli o Vc to wychodzi 955 obrotów. Przy posuwie 0.1 na obrót wychodzi na raz otwór w 21 sek. chyba że coś pomyliłem. co do wiertła tak jak koledzy piszą. Ja bym szedł w zwiększanie posuwu i krótkie wiertło.