Dzień dobry. Powoli wkraczam (narazie teoretycznie) w parametry obróbek różnych materiałów, a koledzy z tego co widzę mają duże doświadczenia. Mam pomysł czy byśmy mogli założyć taki temat, i kto by chciał się podzielić wiedzą wrzuciłby swoje doświadczenia jakie parametry dla jakich narzędzi najlepiej się sprawdzają przy obróbce różnych materiłów.
Nie znalazłem takiego tematu, a po co niszczyć z włąsnego doświadczenia freziki jak można skorzystać z doświadczeń innych.
Moje wrzeciono to chyba typówka Kress 1KW. Materiał na początek to chyba pójdzie sosenka do ćwiczeń, ale z tego co czytam to koledzy różne materiały obrabiacie.
ps. takie małe jeszcze pytanie, koledzy polecacie te wrzeciona chłodzone wodą z falownikiem. Z tego co widzę one są w kształcie cylindra, jak sie je mocuje na maszynie? Za kołnierz tak jak kressa czy obejmami za cylinder?
Parametry obróbek materiałów
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Na taki ogólny temat to można książkę napisać (ok 300 stron). Na początek pooglądaj katalogi producentów narzędzi skrawających i zalecane tam parametry skrawania.habit_m_ pisze: kto by chciał się podzielić wiedzą wrzuciłby swoje doświadczenia jakie parametry dla jakich narzędzi najlepiej się sprawdzają przy obróbce różnych materiłów.

Pozdrawiam
Grzesiek
Samozwańczy programista CNC
Grzesiek
Samozwańczy programista CNC