Wiem Wiem fajnie brzmi.
Kiedyś w jednym z czasopism natknałem się na taki arytkuł opisujący jak mozna uzyskać super czysty mteriał o idealnie jednorodnej strukturz, w którym można łączyć różniaste materiały, nawet takie których się nie da pospawać.
Kto to wynalazł?? No jak to kto? Ruski.
Działało to tak że w walcowany wał z różnych materiałów strzelali z lasera (lub laseru nie wiem które poprawnie) i następowała jakaś nieznana dotąd reakcja spalająca, w wyniku które wypalały się wszystkie nieczystości a materiały się łączyły, więc uzyskiwali materiał warstwowy ale zespolony na poziomie atomów. Wiem że zrobili taki wał że w środku miał żelazo, druga warstwa to tytan a na zewnątrz była ceramika. Wał lekki i tak wytrzymały że robią z tego wały do turbin gazowych.
Jak to działa z tego co pamiętam po wystrzeleniu wiązki w czoło wału następowała samopodtrzymująca się reakcja chemiczna w wyniku której sapalał się tlen i wypalały różne związki. Fala termiczna przechodziła powoli przez cały wał ale już bez źródła ciepła (wyłączali laser). Badali to tak że p[o wystrzeleniu wiązki i zapoczątkowaniu reakcji wrzucali to do azotu cięli i badali o co chodzi.
Wiem że tą metodą robi się do dziś kulki w łożyskach ceramicznych (i tutaj związek z CNC, bo właśnie takich się w nich używa).
Nie stety gazetka przepadła, a goglowanie nie przynosi efektów może ktos coś wie.
Fajnie by było poszerzyć wiedzę na ten temat.[/b]
Synteza Spaleniowa.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
ciekawa koncepcja, niestety nie mam zadnych materialow w tym temacie.
kiedys widzialem w jakims magazynie reklame metody laczenia a dokladnie zgrzewania materialow ktore sa trudne do polaczenia np.stal i aluminium. polegalo to na wprowadzeniu cienkiego specjalnego filmu (warstwy posredniej) z materialu ktory sie laczyl z obydwoma materialami np. wspomniane aluminium i stal.
kiedys widzialem w jakims magazynie reklame metody laczenia a dokladnie zgrzewania materialow ktore sa trudne do polaczenia np.stal i aluminium. polegalo to na wprowadzeniu cienkiego specjalnego filmu (warstwy posredniej) z materialu ktory sie laczyl z obydwoma materialami np. wspomniane aluminium i stal.
POZDRAWIAM
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
ha!
a je tez się pochwalę - a co !
swego czasu byłem z wizyta w firmie która robi elementy "ultraprecyzyjne"
ale oni naprawdę takie robia między innymi dla NASA
ale nie o tym
widziałem na własne uszy metodę łączenia aluminium ze stala
na wlasne uszy bo robi się to metoda wybuchową
szegółów nie widzialem -oczywiście- ale byłem niedaleko jak jebło to podskoczyłem na krześle
wytłumaczyli mi że tak od czasu do czasu puszczją sobie fajerwerki bo im nudno
potem znajomy wyjasnił co to było
widzialem na magazynie elementy jakby troche dziwne bo z jednej strony swiecące aluminium a z drugiej szarą stal i to się trzymało kupy
myslałem że sklejone czy jak ....a tu prosze ..........!
a je tez się pochwalę - a co !
swego czasu byłem z wizyta w firmie która robi elementy "ultraprecyzyjne"

ale oni naprawdę takie robia między innymi dla NASA
ale nie o tym
widziałem na własne uszy metodę łączenia aluminium ze stala
na wlasne uszy bo robi się to metoda wybuchową
szegółów nie widzialem -oczywiście- ale byłem niedaleko jak jebło to podskoczyłem na krześle

wytłumaczyli mi że tak od czasu do czasu puszczją sobie fajerwerki bo im nudno

potem znajomy wyjasnił co to było
widzialem na magazynie elementy jakby troche dziwne bo z jednej strony swiecące aluminium a z drugiej szarą stal i to się trzymało kupy
myslałem że sklejone czy jak ....a tu prosze ..........!