Synteza Spaleniowa.

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
Wodzu
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2

Synteza Spaleniowa.

Post napisał: Wodzu » 15 wrz 2006, 00:04

Wiem Wiem fajnie brzmi.
Kiedyś w jednym z czasopism natknałem się na taki arytkuł opisujący jak mozna uzyskać super czysty mteriał o idealnie jednorodnej strukturz, w którym można łączyć różniaste materiały, nawet takie których się nie da pospawać.
Kto to wynalazł?? No jak to kto? Ruski.
Działało to tak że w walcowany wał z różnych materiałów strzelali z lasera (lub laseru nie wiem które poprawnie) i następowała jakaś nieznana dotąd reakcja spalająca, w wyniku które wypalały się wszystkie nieczystości a materiały się łączyły, więc uzyskiwali materiał warstwowy ale zespolony na poziomie atomów. Wiem że zrobili taki wał że w środku miał żelazo, druga warstwa to tytan a na zewnątrz była ceramika. Wał lekki i tak wytrzymały że robią z tego wały do turbin gazowych.
Jak to działa z tego co pamiętam po wystrzeleniu wiązki w czoło wału następowała samopodtrzymująca się reakcja chemiczna w wyniku której sapalał się tlen i wypalały różne związki. Fala termiczna przechodziła powoli przez cały wał ale już bez źródła ciepła (wyłączali laser). Badali to tak że p[o wystrzeleniu wiązki i zapoczątkowaniu reakcji wrzucali to do azotu cięli i badali o co chodzi.
Wiem że tą metodą robi się do dziś kulki w łożyskach ceramicznych (i tutaj związek z CNC, bo właśnie takich się w nich używa).
Nie stety gazetka przepadła, a goglowanie nie przynosi efektów może ktos coś wie.
Fajnie by było poszerzyć wiedzę na ten temat.[/b]

Prawda leży pośrodku -Arystoteles.Może dlatego wszystkim zawadza -Wodzu.

ERNEST KUCZEK
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: ERNEST KUCZEK » 15 wrz 2006, 02:42

ciekawa koncepcja, niestety nie mam zadnych materialow w tym temacie.

kiedys widzialem w jakims magazynie reklame metody laczenia a dokladnie zgrzewania materialow ktore sa trudne do polaczenia np.stal i aluminium. polegalo to na wprowadzeniu cienkiego specjalnego filmu (warstwy posredniej) z materialu ktory sie laczyl z obydwoma materialami np. wspomniane aluminium i stal.
POZDRAWIAM

Awatar użytkownika

Autor tematu
Wodzu
Posty w temacie: 2

Post napisał: Wodzu » 15 wrz 2006, 18:28

Ale przyznasz ze metoda zajebi....
Jesli dotre do jakichs info to wrzuce je na forum.
Prawda leży pośrodku -Arystoteles.Może dlatego wszystkim zawadza -Wodzu.

numerek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: numerek » 15 wrz 2006, 20:27

ha!
a je tez się pochwalę - a co !
swego czasu byłem z wizyta w firmie która robi elementy "ultraprecyzyjne" :lol:
ale oni naprawdę takie robia między innymi dla NASA
ale nie o tym
widziałem na własne uszy metodę łączenia aluminium ze stala
na wlasne uszy bo robi się to metoda wybuchową
szegółów nie widzialem -oczywiście- ale byłem niedaleko jak jebło to podskoczyłem na krześle :)
wytłumaczyli mi że tak od czasu do czasu puszczją sobie fajerwerki bo im nudno :)
potem znajomy wyjasnił co to było
widzialem na magazynie elementy jakby troche dziwne bo z jednej strony swiecące aluminium a z drugiej szarą stal i to się trzymało kupy
myslałem że sklejone czy jak ....a tu prosze ..........!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”