Witam,
w najbliższym czasie bede miał do wywiercenia sporo otworów na frezarce cnc, nie wiem dokładnie jakich, w płycie stalowej, będą on prawdopodobnie tolerowane, średnice około 7mm. przelotowe, około 40mm.
I tutaj mam do fachowców pytanie jakie będzie najlepsze rozwiązanie dla tego typu otworków.
osobiście rozważam rozwiercanie, frezowanie cyrkulacyjne raczej odpada, jeszcze niewiem jakie bedą tolerancje jeżeli bede mógł spróbuje także frezem.
wiercenie otworów
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Re: wiercenie otworów
Wszystko zależy od tolerancji. Co do frezowani a przy fi 7 masz frez 6D Ewentualnie wiercić i rozfrezować. Może tolerancja pozwoli na wiercenie? Może rozwiertak??ArturMAZAK pisze:Witam,
będą on prawdopodobnie tolerowane, średnice około 7mm. przelotowe, około 40mm.
frezowanie cyrkulacyjne raczej odpada, jeszcze nie wiem jakie będą tolerancje jeżeli będę mógł spróbuje także frezem.
Możemy gdybać bez większej liczby info. Trzeba też zwrócić na ekonomie takiej operacji.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: wiercenie otworów
Podejrzewam , że wiertła VHM załatwią sprawę.ArturMAZAK pisze:... jeszcze niewiem jakie bedą tolerancje jeżeli bede mógł spróbuje także frezem.

Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
mdg pisze:H7? Może H9?Cinek84 pisze:Uzywam na co dzien. Wjazd i wyjazd i masz otwor h7.
WitamArturMAZAK pisze:Witam,
w najbliższym czasie bede miał do wywiercenia sporo otworów na frezarce cnc, nie wiem dokładnie jakich, w płycie stalowej, będą on prawdopodobnie tolerowane, średnice około 7mm. przelotowe, około 40mm.....
Moim zdaniem , jak osoba zainteresowana dokładnie nie sprecyzuje zagadnienia , to nie ma sensu ciągnąć w/w tematu.

Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Wiertło + rozwiertak maszynowy przy małych typowych otworach.
Wiercenie + frezowanie cyrkulacyjne z kompensacją promienia freza w przypadku większych albo nietypowych średnic. Mała głebokośc skrawania i kilka przejść bo frezem palcowym 6 tką chyba będziesz to robił .
To wszystko skoro masz tolerowane otwory.
Wiercenie + frezowanie cyrkulacyjne z kompensacją promienia freza w przypadku większych albo nietypowych średnic. Mała głebokośc skrawania i kilka przejść bo frezem palcowym 6 tką chyba będziesz to robił .
To wszystko skoro masz tolerowane otwory.