Koledzy, czy zajmował się ktoś wykonaniem czegoś zbliżonego. Profil Alu 40x40x2 albo 3 i potrzebuję z jednego kawałka pozaginać 4x żeby uzyskać ramkę prostokątną.
Chodzi o te wycięcia, jak to zrobić żeby się ładnie pogięło.
Gięcie profilu Alu z podcięciem
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Gięcie profilu Alu z podcięciem
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
-
- Kontakt:
Re: Gięcie profilu Alu z podcięciem
Re1. Nie ma jeszcze technologii, z resztą tutaj nie jest ważne jaką metodą, tylko co ma wyjść na końcu.
Re2. No właśnie dlatego, że po zagięciu jest 1 kawałek a nie 4, które trzeba połączyć. Oddzielnym aspektem jest koszt takiego rozwiązania, ale, najtaniej byłoby przyciąć 4 segmenty skośnie i połączyć. Ale nie wnikajmy dlaczego akurat to rozwiązanie.
Interesuje mnie kształt nacięcia, jakie naddatki zastosować by po zgięciu się ładnie połączyło. Nikt takiego rozwiązania nie stosował?
Re2. No właśnie dlatego, że po zagięciu jest 1 kawałek a nie 4, które trzeba połączyć. Oddzielnym aspektem jest koszt takiego rozwiązania, ale, najtaniej byłoby przyciąć 4 segmenty skośnie i połączyć. Ale nie wnikajmy dlaczego akurat to rozwiązanie.
Interesuje mnie kształt nacięcia, jakie naddatki zastosować by po zgięciu się ładnie połączyło. Nikt takiego rozwiązania nie stosował?
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
hmm pociąłem kilka kilometrów alu w ramki więc zapytam :
ile tego ?
dla kilku szt nie będę proponował ale prod seryjna to moje rozwiązanie jak znalazł
ile tego ?
dla kilku szt nie będę proponował ale prod seryjna to moje rozwiązanie jak znalazł
-
- Kontakt:
Dzięki za link. Generalnie mógłbym powiedzieć, że ma wyjść po zagięciu prostokąt A x B i niech sobie wykonawca sam wymierzy, gdzie wyciąć ten klin. Ale w ramce muszą być powycinane otwory itp. więc muszę zaznaczyć miejsce wycięcia. Nie wiem jak przeliczyć naddatki, żeby po zgięciu pasowało.
Pewnie skończy się tak, że będzie wszystko oznaczone na zgiętym, a wykonujący sam dobierze naddatek/ubytek w zależności od technologii.
Pewnie skończy się tak, że będzie wszystko oznaczone na zgiętym, a wykonujący sam dobierze naddatek/ubytek w zależności od technologii.
Paweł Kęska
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl
-----------------------
CSWE | CSWI | CSWP
-----------------------
solid-szkolenia.pl
solid-blog.pl
solid-podreczniki.pl