Wrzuciłem ten temat do działu o laserach, bo założenie było właśnie takie - cięcie blachy 0.5-1mm z czystego srebra laserem, ale okazuje się, że w Polsce bardzo trudno o taki laser (najbliższa sensownie wyglądająca usługa jest w Wiedniu) Woda odpada ze względu na zbyt dużą szerokość linii cięcia (0.8-0.6 mm i spore straty materiału w sumie) co nie wchodzi w grę w moim projekcie. Cięcie srebra ręczną piłką włosową daje szerokość linni cięcia w granicach 0.3-0.4 mm. Ktoś życzliwie podpowiedział mi ploter frezująco-grawerujący i faktycznie są takie frezy ale jak sprawują się praktyce? Srebro jest sporo twardsze od aluminium, w obróbce ręcznej można je porównać raczej do mosiądzu. A może są inne metody (drutówki jakieś)?
pozdrawiam
Paweł Pawlicki
cięcie srebra
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
Re: cięcie srebra
I tu sie kolega bardzo myli czyste srebro jest bardzo miękkie. Walcowanie na blachę utwardza go, ale wystarczy wyżarzyć i po ostudzeniu znów jest miękkie.Pawel Pawlicki pisze:Srebro jest sporo twardsze od aluminium, w obróbce ręcznej można je porównać raczej do mosiądzu. A może są inne metody (drutówki jakieś)?
pozdrawiam
Paweł Pawlicki
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
degustator,
Ale mam tu, przed soba kilkadziesiąt prototypów bizuterii z aluminium (wycięte laserem) i takie same (wycięte ręcznie) ze srebra próby 925, trzeba je powyginać odpowiednio, obrobić i polutować. 1 mm blachę aluminiową wyginam bez problemu palcami na stalowym ryglu. 1 mm blacha srebrna - nawet po kilkukrotnym wyżarzeniu z trudnością daje się formować szczypcami.
Jeśli miałbym porównywać maszynowe cięcie srebra do cięcia metali kolorowych to raczej do mosiądzu niż do aluminium.
pozdrawiam
Być może według tabelki twardości wychodzi, że jest bardzo miękkie.degustator pisze:I tu sie kolega bardzo myli czyste srebro jest bardzo miękkie. Walcowanie na blachę utwardza go, ale wystarczy wyżarzyć i po ostudzeniu znów jest miękkie.
Ale mam tu, przed soba kilkadziesiąt prototypów bizuterii z aluminium (wycięte laserem) i takie same (wycięte ręcznie) ze srebra próby 925, trzeba je powyginać odpowiednio, obrobić i polutować. 1 mm blachę aluminiową wyginam bez problemu palcami na stalowym ryglu. 1 mm blacha srebrna - nawet po kilkukrotnym wyżarzeniu z trudnością daje się formować szczypcami.
Jeśli miałbym porównywać maszynowe cięcie srebra do cięcia metali kolorowych to raczej do mosiądzu niż do aluminium.
pozdrawiam
Wszyscy jesteśmy bardzo dojrzali dopóki ktoś nie przyniesie folii bąbelkowej.