Witam,
od jakiegoś czasu interesuje mnie temat doradztwa technologicznego w branży stalowej. Poszukuję firm, które zajmują się tego typu działalnością. Chodzi mi głównie o firmy, które działają na zasadzie dobierania odpowiednich rozwiązań pod określone zapotrzebowanie klienta. Wiele firm wpisuje w obszarze swojej działalności "doradztwo techniczne". Polega to jednak na zwykłym dobieraniu swojego asortymentu do potrzeb klienta, a mnie chodzi o poszukiwanie odpowiednich rozwiązań na całym rynku. Czy ktoś z Was może słyszał o takiej firmie? A może Polacy inaczej rozumieją pojęcie "doradztwa technologicznego"? Proszę o pomoc, wskazówki, spostrzeżenia.
Pozdrawiam
Tom
Doradztwo technologiczne - czy w Polsce istnieje?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Nie wiem czy może istnieć coś takiego. Możliwości technologicznych jest tyle ile jest zapotrzebowań klienta - czyli nieograniczona ilość. Firma, która zajmowałaby się takim doradztwem, musiałaby mieć w swojej kadrze bardzo dużo ekspertów w poszczególnych dziedzinach, którzy za każdym razem, gdy pojawi się problem do rozwiązania, zbieraliby się, szukali możliwych rozwiązań i wybierali te najbardziej optymalne. Wg mnie to abstrakcja, ale nie do końca, ponieważ jest jeszcze klient - i to On właśnie musi wiedzieć czego chce i ograniczyć się do pewnych rozwiązań. Na przykład zachodzi potrzeba wykonania dużej ilości detali z tworzywa, należy się zwrócić do firmy zajmującej się przetwórstwem tworzyw. Jest potrzeba wykonania detalu z metalu - kierować się do narzędziowni itp. Ludzie tam pracujący na pewno znajdą optymalne rozwiązania pod względem technologicznym, ekonomicznym itp
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Pozdrawiam
Grzesiek
Samozwańczy programista CNC
Grzesiek
Samozwańczy programista CNC
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
I w to miło wierzyć.Ludzie tam pracujący na pewno znajdą optymalne rozwiązania pod względem technologicznym, ekonomicznym itp
Otóż opracowuje pewne urządzenie elektroniczne. Ma ono pewną klawiaturę. Możliwości jej wykonani jest powiedzmy 5. Natomiast nie istniej firma która posiada w swojej ofercie wszystkie te rozwiązania. Tak więc dział doradztwa którejkolwiek z firm doradzi optimum ale tylko ze swojej oferty.
Wertując bezkres internetu szukając rozwiązania podpatrzonego w sprzęcie RTV natknąłem się na coś wręcz idealnego do moich zastosowań o dziwo również ekonomicznie. Notabene rozwiązanie nie będące w żaden sposób powiązane z 5 wspomnianymi możliwościami. Słowem sam muszę być swoim technologiem.
Co do ekspertów wielu dziedzin to bym nie przesadzał.
Wystarczy kilku ludzi o bardzo szerokim spectrum zainteresowań technicznych. Oni nie muszą wiedzieć wszystkiego. Ba nie muszą wiedzieć nawet jak jest to zrobione. Wystarczy że wiedzą że coś takiego jest i gdzie jest ten który wiedzę na dany temat posiada. Do nich będzie należało rozważenie za i przeciw pod kontem danej aplikacji, warunków pracy, ekonomi, technologi pozostałych elementów itd.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Kiedyś pracowałem w biurze projektów i mniej więcej czymś takim się zajmowaliśmy. Trafiał do nas klient lub trzeba było samemu go znaleźć, rozpoznać jego potrzeby, zaproponować rozwiązanie, lub kilka do wyboru, opracować założenia techniczne i ekonomiczne z wyliczeniem okresu zwrotu nakładów, dać wytyczne konstruktorom, dopilnować wykonania a na koniec to wszystko uruchomić. To były trudne czasy. Sięgając do nowych technologii napotykaliśmy barierę cenową a na starych nie można było dużo zdziałać. Teraz można pozwolić sobie na wiele z tego co wówczas było nieosiągalne. Jeśli obecnie pojawi się szersze zapotrzebowanie na takie usługi to na pewno powstaną firmy specjalizujące się w tym kierunku.