Jak to obrobić?:>
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Jak to obrobić?:>
Witam... czy macie Państwo może jakieś pomysły jak obrobić garb (R9 na rys.)?
Zaznaczam, że mam do dyspozycji pionowe centrum frezarskie, wcześniejsze operacje zostały wykonane, nie posiadam freza walcowego kształtowego o takim promieniu...
Frez kulisty wydaje mi się jedną z opcji - ale wtedy chyba bez systemu CAM nie dam rady?
Z góry dzięki za odpowiedzi!
Pozdr
link do rys.: http://picasaweb.google.pl/bolidenginee ... 2148769282
Zaznaczam, że mam do dyspozycji pionowe centrum frezarskie, wcześniejsze operacje zostały wykonane, nie posiadam freza walcowego kształtowego o takim promieniu...
Frez kulisty wydaje mi się jedną z opcji - ale wtedy chyba bez systemu CAM nie dam rady?
Pozdr
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Re: Jak to obrobić?:>
WitamSmiter pisze:Witam... czy macie Państwo może jakieś pomysły jak obrobić garb (R9 na rys.)?
Pozdr
Masz trzy opcje;
1.Zakup freza trzpieniowego ćwierć - okrągłego , wklęsłego (np.)
2.Frez kulisty + CAM
3.Kartka papieru milimetrowego , rys. promienia w skali 1:10 i dużo czasu i można napisać taki programik ręcznie
Osobiście wybrałbym sposób 1.

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Od czego mamy programowanie parametryczne ?WZÓR pisze:3.Kartka papieru milimetrowego , rys. promienia w skali 1:10 i dużo czasu i można napisać taki programik ręcznie
Radziłbym frez kształtowy lecz jeśli jest to jednostkowe zlecenie to kula.
W rozmiarze siła: Hartford Blockbuster PRO-3210 - 3000x2100x1070,42kW,35t
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Witam,
dzięki za szerokie zainteresowanie. Zgadza się, że frez kształtowy byłby tutaj idealny... ale jest to zlecenie jednostkowe, także zostanę przy kulistym. Dostałem właśnie do rąk Esprit 2003 - może skorzystam, aczkolwiek nie mam zbyt wiele czasu, a musiałbym się pewnie namęczyć trochę z opanowaniem tego softu bo nigdy wcześniej nie miałem z nim do czynienia, a na pierwszy rzut oka nie jest to ergonomiczne narzędzie :/ A jakie wierszowanie polecacie? Nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z taką obróbką
W zasadzie ciągle robiłem prościutkie rzeczy... a tu nagle takie coś
Dzięki.
P.S. Teraz zaczynam siedzieć w Haasie... i tak sobie pomyślałem, czy może nie ma tutaj czegoś na wzór cyklu wyboru naddatku - używałem kiedyś czegoś takiego w Sinumeriku 810T (w podprogramie zapisałoby się geometrię konturu - G2/G3 ... a resztą zajęłoby się sterowanie
dzięki za szerokie zainteresowanie. Zgadza się, że frez kształtowy byłby tutaj idealny... ale jest to zlecenie jednostkowe, także zostanę przy kulistym. Dostałem właśnie do rąk Esprit 2003 - może skorzystam, aczkolwiek nie mam zbyt wiele czasu, a musiałbym się pewnie namęczyć trochę z opanowaniem tego softu bo nigdy wcześniej nie miałem z nim do czynienia, a na pierwszy rzut oka nie jest to ergonomiczne narzędzie :/ A jakie wierszowanie polecacie? Nigdy wcześniej nie miałem do czynienia z taką obróbką

Dzięki.
P.S. Teraz zaczynam siedzieć w Haasie... i tak sobie pomyślałem, czy może nie ma tutaj czegoś na wzór cyklu wyboru naddatku - używałem kiedyś czegoś takiego w Sinumeriku 810T (w podprogramie zapisałoby się geometrię konturu - G2/G3 ... a resztą zajęłoby się sterowanie