Nacinanie Gwintu 1 3/8 UNC stożkowego
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
Nacinanie Gwintu 1 3/8 UNC stożkowego
Witam specjalistów , mam do nacięcia gwint jak w temacie 1 3/8 cala na długości 40 mm ze stożkiem 8 stopni. Moje pytanie brzmi czy moge uzyc do nacinania takiego gwintu zwyklego noza z plytka dedykowana do takiego skoku (6 zwoi na cal) ? czy jest wymagane tworzenie narzedzia ksztaltowego. A moze ma ktos jakies wskazowki jak wykonac taki gwint z gory wielkie dzieki za odpowiedź pozdrawiam.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Re: Nacinanie Gwintu 1 3/8 UNC stożkowego
Czy napewno chodzi o gwint UNC czy moze on NPT?
UNC to jest prosty gwinty
UNC to jest prosty gwinty
Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...
-
- Lider FORUM (min. 2000)
NTP ma o wiele mniejszy kąt stożkowy.
Bridgee: nie podałeś najważniejszej informacji: czy chcesz to toczyć na tokarce manualnej czy cnc.
Bridgee: nie podałeś najważniejszej informacji: czy chcesz to toczyć na tokarce manualnej czy cnc.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Bridgee pisze:Moje pytanie brzmi czy moge uzyc do nacinania takiego gwintu zwyklego noza z plytka dedykowana do takiego skoku (6 zwoi na cal) ? czy jest wymagane tworzenie narzedzia ksztaltowego. A moze ma ktos jakies wskazowki jak wykonac taki gwint
Z pomocą liniału do toczenia długich stożków ustawionym na 8°, i zapiętych na nim swobodnie sankach poprzecznych(przybieranie głębokości gwintu sankami narzędziowymi), zamek śruby pociągowej jak przy nacinaniu gwintów walcowych.

Co prawda kąt 8° to niewiele, ale jeśli mało by być bardzo dokładnie 6zwojów/" na tworzącej C stożka, to można skorygować skok 6zw/1" dla wymiaru 1 3/8" na śrubie pociągowej o drobny ułamek (wg wzorów na trójkąt prostokątny) poprzez zmianę kół gitary...
Tylko czy warto...
Albo w kłach z przesunięciem osi konika, jak zwykłe stożki

pozdrawiam,
Roman
Roman