Witam wszystkich:)
Mamy problem z wykonaniem dokładnie i szybko otworów w odlewie na maszynie czterowrzecionowej SW BA W06.
W detalu występują 4 otwory pozycjonujące pod mocowanie u klienta. Rozstaw otworów ma być w tolerancji +- 0.1mm i nie możemy uzyskać powtarzalności tego. Odlew już posiada otwory fi5 przed obróbką cnc, my powiercamy na fi 7.4 wiertłem lufowym prostym w termokurczu. HSK-A 63, głębokość wiercenia około 30mm. Materiał to aluminium DIN 239. Detal będzie produkowany kilka lat...
Jak byście rozwiązali ten temat ?
Technologia obróbki otworów w odlewie
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Re: Technologia obróbki otworów w odlewie
Minimalna długość wiertła, i wymagane prowadzenie na początku nie więcej niż +0.05 od wiertła docelowego na tyle głębokie żeby złapało prowadzenie wiertła lufowego.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Jeśli jest otwór to może wytaczadelko jakieś nieduże? Plus taki, że jak otwór w odlewie jest nie w osi to wytaczadło to powinno skorygować. A wiertło może pociągnąć. W sumie dla wiertła już chyba lepiej jakby tego otworu wstępnego nie było.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
Albo jedno, albo drugie

A tak serio, to kilkadziesiąt sekund robi różnicę?
Jak zauważył kolega wyżej, krzywe otwory mogą ciągnąć wiertło. Przy tej średnicy zrobiłbym otwór frezem po spirali. Przynajmniej początek.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Dzięki za odzew.
Nie chcę zwalniać aby szukać mikronów, ważne aby znaleźć złoty środek .. w tolerancji +- 0.1 i w miarę szybko
). Co do otworu faktycznie lepiej jakby go nie było lecz ze względu na porowatość późniejszą po obróbce raczej niemożliwe.
Nie chcę zwalniać aby szukać mikronów, ważne aby znaleźć złoty środek .. w tolerancji +- 0.1 i w miarę szybko

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Pomysł z prowadzeniem pod wiertło wiąże się z dodatkowymi narzędziami co znacznie wydłuży czas. Albo wywal otwór wstępny bo ściąga wiertło albo rób wytaczadłem / frezem palcowym - jakąś spirala ze sporym kątem zejścia.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Jak frezem to już do końca .... , 30 mm to nie jest aż tak dużo.
Złoty środek masz jak na tacy post wyżej (#4)Czarodziej_94 pisze: ↑28 sty 2022, 22:53Dzięki za odzew.
Nie chcę zwalniać aby szukać mikronów, ważne aby znaleźć złoty środek .. w tolerancji +- 0.1 i w miarę szybko). ....
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki