Kolory nozy tokarskich monolitycznych
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Kolory nozy tokarskich monolitycznych
Witam,
Jakie sa (czerwone, niebieskie, jakies jeszcze?) i co oznaczaja kolory nozy tokarskich monolitycznych? Jakimi symbolami sa oznaczane noze monolityczne i co te symbole oznaczaja?
Pozdrawiam badyl!
Jakie sa (czerwone, niebieskie, jakies jeszcze?) i co oznaczaja kolory nozy tokarskich monolitycznych? Jakimi symbolami sa oznaczane noze monolityczne i co te symbole oznaczaja?
Pozdrawiam badyl!
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Re: Kolory nozy tokarskich monolitycznych
Jeśli masz na myśli noże lutowane:badyl pisze:Witam,
Pozdrawiam badyl!
niebieski: stal, odlewy stalowe, żeliwo szare
żółty: twarde stopy stali, chromonikiel, żeliwo
czerwony: stal narzędziowa, stal niskostopowa, aluminium, stopy miedzi i cynku, tworzywa sztuczne
Każda grupa ma jeszcze zakres numerów np niebieskie P01 do P50 - które też mają (jakieś) znaczenie
Źrudło - "Drehen und Frasen im Modellbau"
Pozdrawiam
Grg
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
P: Bau- und Einsatzsthalen, Stahlguss und auch Grauguss...wieslawbarek pisze:Coś mi się zdaje że we Wiedniu mają inne noże .Na pewno w tym poradniku pisze że noże niebieskie czyli dawniej S a teraz P są do graugus a czerwone czyli dawniej H a teraz K do werkzeugstahl ???(mam oczywiście na myśli stal narzedziową nie obrobioną cieplnie)
K: Werkzeug und Vergutungsstahlen, niedriglegiertem Stahlguss und (eingeschrankt) Grauguss...
Jeśli coś pokręciłem w tłumaczeniu na Polski to sorry.
Pozdrawiam
Grg
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Witaj wg mnie i wiem to z doświadczenia niebieski -stal czerwony -żeliwo żółty -nierdzewka, ale czasem noże są niebieskie ale bite jest S10 S20 S30 lub P10 P20 P30 zamiennie ale do stali natomiast K10 K20 K30 do żeliwa i też bywają niebieskie itd Ja kupuje na
http://www.baltictool.com/produkt/noze_ ... ybkotnacej tam mają w większości niebieskie do stali a czerwone do żeliwa.
Pozdrawiam
mechu
http://www.baltictool.com/produkt/noze_ ... ybkotnacej tam mają w większości niebieskie do stali a czerwone do żeliwa.
Pozdrawiam
mechu