Obróbka PA11
problem z doborem parametrów
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Obróbka PA11
Witam,
mam problem z dobraniem optymalnych parametrów pracy dla frezów
https://www.aliexpress.com/item/1005001640945755.html
Frezarka wrzeciono 3.5kW
Parametry pracy jakie testowałem dla frezu 3mm
Skok 0.9mm
Warstwa skrawania 2mm
Posuw 1000 mm/min
Obroty 24000
i niestety kilka razy klęska...
Zmieniłem parametry na
Skok 0.9mm
Warstwa skrawania 1mm
Posuw 900 mm/min
Obroty 20000
w obu przypadkach chłodzenie z mgiełką alkohol etylowy
jeżeli dobrze wprowadzam dane do kalkulatora https://artykulytechniczne.pl/blog/parametry-skrawania/
Obliczanie obrotów
Średnica 3mm
VC = 100 m/min
wychodzi że obroty 10616
Analizując dalej parametry posuwu
obroty 10600
4 zęby
posuw na ząb 0,1
to przelicza ze posuw powinien być ponad 4000 mm/min...
a juz przy 900mm frez mi się łamie...
czy może przyczyną łamania się jest nadmierna prędkość obrotowa co za tym idzie ukręcanie się frezu ?
mam problem z dobraniem optymalnych parametrów pracy dla frezów
https://www.aliexpress.com/item/1005001640945755.html
Frezarka wrzeciono 3.5kW
Parametry pracy jakie testowałem dla frezu 3mm
Skok 0.9mm
Warstwa skrawania 2mm
Posuw 1000 mm/min
Obroty 24000
i niestety kilka razy klęska...
Zmieniłem parametry na
Skok 0.9mm
Warstwa skrawania 1mm
Posuw 900 mm/min
Obroty 20000
w obu przypadkach chłodzenie z mgiełką alkohol etylowy
jeżeli dobrze wprowadzam dane do kalkulatora https://artykulytechniczne.pl/blog/parametry-skrawania/
Obliczanie obrotów
Średnica 3mm
VC = 100 m/min
wychodzi że obroty 10616
Analizując dalej parametry posuwu
obroty 10600
4 zęby
posuw na ząb 0,1
to przelicza ze posuw powinien być ponad 4000 mm/min...
a juz przy 900mm frez mi się łamie...
czy może przyczyną łamania się jest nadmierna prędkość obrotowa co za tym idzie ukręcanie się frezu ?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Obróbka PA11
Nie.pawel.bernadowski pisze: ↑15 sie 2021, 21:22czy może przyczyną łamania się jest nadmierna prędkość obrotowa co za tym idzie ukręcanie się frezu ?
Nie ma czegoś takiego jak "ukręcanie się frezu" od obrotów, frez zawsze pęka od siły.
Częstą i trudną do znalezienia przyczyną pękania frezów jest uszkodzona tulejka mocująca, ale tutaj raczej jest inny problem.
Stawiam na to, że wiór nie mieści się w rowkach wiórowych. To cienki frez czteroostrzowy, a przy identycznej geometrii objętość rowka zależy od kwadratu średnicy. Krótko mówiąc uniwersalne kalkulatory nie zdają egzaminu przy małych średnicach narzędzia, bo nie biorą tego parametru pod uwagę.
-
czyli jak dobrze rozumiem powinienem zmniejszyć posuw, a co z pozostałymi parametrami? obroty oraz warstwa zbieranego materiału ?
wszystko dotyczy rowkowania.
wszystko dotyczy rowkowania.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Jak wyżej wszystko zależy od grubości wióra.
Jeśli dobrze rozumiem 1 mm to tyle zbierasz bokiem freza?
Na frezach robię nie za długo, ale doszedłem do kilku wytycznych - im mniej bierzesz na raz bokiem freza tym możesz dać większy posuw przy tej samej głębokości - jeśli to możliwe to wykorzystuję całą część roboczą freza. Do miękkich materiałów stosuję 10-15 % średnicy freza, do zwykłej stali i kwasowej 8-12% średnicy freza. Na ząb od 0.03 przy małych średnicach freza do 0.2 przy np #12.
To oczywiście jest przy obróbce zgrubnej.
Na frezach robię nie za długo, ale doszedłem do kilku wytycznych - im mniej bierzesz na raz bokiem freza tym możesz dać większy posuw przy tej samej głębokości - jeśli to możliwe to wykorzystuję całą część roboczą freza. Do miękkich materiałów stosuję 10-15 % średnicy freza, do zwykłej stali i kwasowej 8-12% średnicy freza. Na ząb od 0.03 przy małych średnicach freza do 0.2 przy np #12.
-
- Posty w temacie: 2
Do obróbki tego miękkiego gówna potrzebujesz frezu jednopiórowego, inne się zakleją. Jednopiórowym, jeszcze z mgiełką wjedziesz jak w masło. Im więcej piór, tym mniejszy rowek i znacznie większa szansa, że się to ciągliwe aluminium tam zadekuje, a to kończy się strzałem freza dość szybko.
-
miałem na myśli zagłębienie 1mm..Arias2 pisze: ↑16 sie 2021, 18:44Jak wyżej wszystko zależy od grubości wióra.
Dodane 10 minuty 14 sekundy:
Avalyah pisze: ↑16 sie 2021, 19:00Do obróbki tego miękkiego gówna potrzebujesz frezu jednopiórowego, inne się zakleją. Jednopiórowym, jeszcze z mgiełką wjedziesz jak w masło. Im więcej piór, tym mniejszy rowek i znacznie większa szansa, że się to ciągliwe aluminium tam zadekuje, a to kończy się strzałem freza dość szybko.
ostatecznie tak zrobiłem,
tylko zagłębienie na raz 0.5mm, posuw 900mm/min, obroty 20000.
czy jest możliwość jednopiórowym zagłębiać się więcej niż w/w ?
czy jest sens kupowania frezów 2/3 piórowych ale o większym mniejszym koncie np. 35 stopni
https://www.aliexpress.com/item/4001062401241.html
-
- Posty w temacie: 2
pawel.bernadowski pisze:czy jest możliwość jednopiórowym zagłębiać się więcej niż w/w ?
Musisz dobrać doświadczalnie, to zależy od maszyny, średnicy freza, materiału itd. Dla frezu fi5 możesz jechać pełnym slotem (czyli narzędzie całe zagłębione w materiale) na głębokości kilku mm i nic się złego nie stanie, nawet na sucho. Ogólnie dobrze kupić sobie po kilka frezów jednopiórowych dla różnych średnic i próbować, jak przesadzisz to się złamie i tyle, masz zawsze zapas

Jeśli chodzi o trzypiórowe to tych używam tylko wykańczająco - niestety w innych sytuacjach też się często zalepiają i po frezie. Ja co prawda jestem zmuszony robić na sucho, więc może mgiełka tutaj pomoże, ale prawdziwymi wołami roboczymi są jednopiórowe, a wszelkie inne lepiej używać tylko do wykańczania.
Oczywiście mówię tutaj o takich warunkach amatorskich i półamatorskich, gdzie robimy małymi frezami na mało sztywnych maszynkach.