wałek 3x130mm z mosiądzu - wychodzi spasiony wąż.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
wałek 3x130mm z mosiądzu - wychodzi spasiony wąż.
Czołem Panowie.
Ogólnie to się uczę toczyć i właśnie trochę eksperymentowałem z toczeniem cienkiego wałka z mosiądzu.
Chciałem wytoczyć wałek 3mm, długość robocza 130mm, zakończony z jednej strony gwintem M2.
Materiał to mosiądz 4mm. Zrobiłem nakiełek zwykły, docisnąłem kłem obrotowym i zacząłem staczać materiał.
No i na samym środku pręta jest większa średnica niż na końcach.
Spróbowałem robić dwa razy, dwoma różnymi nożami. Efekt ten sam.
Noże wydają się być na dobrej wysokości - przy planowaniu nie zostaje szpilka, a przy metodzie "na blaszkę" jest ona w pionie.
Mógłby ktoś podpowiedzieć co się dzieje, materiał za miękki?
Ogólnie to się uczę toczyć i właśnie trochę eksperymentowałem z toczeniem cienkiego wałka z mosiądzu.
Chciałem wytoczyć wałek 3mm, długość robocza 130mm, zakończony z jednej strony gwintem M2.
Materiał to mosiądz 4mm. Zrobiłem nakiełek zwykły, docisnąłem kłem obrotowym i zacząłem staczać materiał.
Noże wydają się być na dobrej wysokości - przy planowaniu nie zostaje szpilka, a przy metodzie "na blaszkę" jest ona w pionie.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Re: wałek 3x130mm z mosiądzu - wychodzi spasiony wąż.
3mm przy tej dlugosci ciezko bedzie ci zrobic. Material sie ugina pod naciskiem noza. Sprobuj na wysokich obrotach nie wiem 1400 no i napewno nie na raz. Nie lepiej ci bedzie kupic np drut do tiga 3mm i tylko pod gwint przetoczyc?
Dodane 3 minuty 29 sekundy:
Dodane 3 minuty 29 sekundy:
getbeterr pisze: ↑22 kwie 2021, 06:353mm przy tej dlugosci ciezko bedzie ci zrobic. Material sie ugina pod naciskiem noza. Sprobuj na wysokich obrotach nie wiem 1400 no i napewno nie na raz. Nie lepiej ci bedzie kupic np drut do tiga 3mm i tylko pod gwint przetoczyc?
Jakiego noza uzyles? Najlepiej by bylo chyba porzadnie wyostrzonym HSSem
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Bez lunety tego nie zrobisz raczej. Tak jak kolega wyżej napisał - materiał jest odpychany przez nóż.
Jeśli nie zależy Ci na setkach dokładności, to możesz próbować wysunąć materiał o 30-40mm z uchwytu, podeprzeć kłem i przetoczyć. Wysunąć kolejne 30mm i przetoczyć.
Jeśli nie zależy Ci na setkach dokładności, to możesz próbować wysunąć materiał o 30-40mm z uchwytu, podeprzeć kłem i przetoczyć. Wysunąć kolejne 30mm i przetoczyć.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Tylko podtrzymka ruchoma. Ale materiał musi być na starcie równy. Jeśli nie, to wstępnie trzeba go przetoczyć wysuwając po kawałeczku.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Pręt mosiężny okrągły Fi 3 mm w gatunku MO58 długości 0,50 mb jest dostępny na rynku.jakub_k pisze: ↑22 kwie 2021, 01:22Czołem Panowie.
Więc czemu idziesz pod górę ?
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Zdaje się, że to jest nauka. Jak będzie potrzebował 2.85 mm, to już nie kupi gotowca.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 2
Dziękuję za odpowiedzi. Spróbuję toczyć po kawałku, jeśli się nie uda to zmiana materiału. Pewnie na nierdzewkę, bo pręt będzie miał kontakt z wodą.
Kolega trafił w sedno, nauka w stronę toczenia wałków o średnicy 3.175 - 1/8 cala.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Dzieje się to co musi się dziać. Obróbka wałka o długości 15 - 20d już jest trudna. Tu mamy ponad 40d (d - średnica wałka). Jak koledzy wyżej napisali, obróbka takiego wałka przy jednym mocowaniu, jest możliwa tylko z podtrzymką ruchomą. A materiał o średnicy 3.175 jak się poszuka to prawdopodobnie też się znajdzie.jakub_k pisze:Mógłby ktoś podpowiedzieć co się dzieje, materiał za miękki?
-
Jak koledzy już pisali siły jakie działają na materiał podczas toczenia w tym wypadku materiał będą od ostrza noża odpychały i podnosiły. Takie coś ma miejsce w dużo grubszych materiałach niż to co chcesz toczyć.
Nie będę się rozpisywał popatrz jak temu zapobiegać