Wyłapywanie detali
Jak wyłapujecie drobne elementy
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Wyłapywanie detali
Jako, że jestem nowy to chcę się na początek przywitać. Czy ktoś mi sprzeda swój patent na wyłapywanie drobnych elementów na tokarce cnc, po obcięciu, żeby nie leciał detal w wióry. Jest to element 1cm więc ciężko go znaleźć. W tokarce niby jest koszyk wyłapujący, ale nie mogę znaleźć funkcji, która go uruchamia. Jest to tokarka z oprogramowaniem mitsubishi meldas 50
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Re: Wyłapywanie detali
Jedynym patentem jest uruchomienie tej łapki na detale. 1 cm to spory detal. Zależy z jakiego materiału toczysz. Jak robiłem z mosiądzu to wieszałem koszyk. Drobny wiór przelatywał. Dobrze ustawiona łapka daje rade nawet przy 3 mm detalu.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Metkob pisze:Jest to tokarka z oprogramowaniem mitsubishi meldas 50
Takie funkcje są specyficzne dla każdej maszyny a nie sterowania wiec szukaj w instrukcji do maszyny
Zobacz M68 i M69
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Łapka odpada, bo element jest odcinany, więc nie ma możliwości jej uruchomienia. Będę musiał pokombinować z jakimś koszyczkiem. Funkcje M68 i M69 odpowiadają za otworzenie uchwytu. Szukałem w instrukcji, ale nie mogę zlokalizować tego.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Ja mogłem sobie pozwolić na to i nie docinałem do końca .Metkob pisze: ↑17 lis 2020, 01:55Jako, że jestem nowy to chcę się na początek przywitać. Czy ktoś mi sprzeda swój patent na wyłapywanie drobnych elementów na tokarce cnc, po obcięciu, żeby nie leciał detal w wióry. Jest to element 1cm więc ciężko go znaleźć. W tokarce niby jest koszyk wyłapujący, ale nie mogę znaleźć funkcji, która go uruchamia. Jest to tokarka z oprogramowaniem mitsubishi meldas 50
0.5 -1.0 mm przed odcięciem wycofałem nóż i detal wyłamywałem ...... , był po tym ,, zabiegu" i tak planowany.
Nie zawsze mały detal wpadnie do koszyczka .
Czasami trafi na szczękę obracającego się uchwytu i go sponiewiera.
Takiego nie warto wyciągać już z wiórów.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)