Ile na przejazd? Tokarka.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Ile na przejazd? Tokarka.
Jak w temacie. Ile bierzecie materiału na przejazd chodzi mi o głębokość skrawania i przy jakich parametrach. Oczywiście ważna jest też tokarka. Chciałbym znać maks możliwości różnych maszyn.
Osobiście mam tokarke z 1910 roku nie remontowałem w niej nic odkąd ją mam. Jej możliwości przy płytce DCMT 12 to głębokość skrawania 0,7 mm przy 700 obr/min.
Osobiście mam tokarke z 1910 roku nie remontowałem w niej nic odkąd ją mam. Jej możliwości przy płytce DCMT 12 to głębokość skrawania 0,7 mm przy 700 obr/min.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Re: Ile na przejazd? Tokarka.
jest to uzależnione od wielu czynników np. średnica materiału, typ materiału (stal, żeliwo itp.) i najważniejsze typ noża - z wymienną płytką czy z wlutowaną i dalej jeżeli z wlutowaną to od wprawy tokarza do naostrzenia noża
znać chłopów co płytką wlutowaną zbierają po 8mm materiału w stali, z silnikiem w tokarce ok. 4kw
znać chłopów co płytką wlutowaną zbierają po 8mm materiału w stali, z silnikiem w tokarce ok. 4kw
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Na chińskim eurometalu z silnikiem 7kW przy wadzę 2T i prędkości około 600 obr/min do 6mm brałem w 40HM przy średnicy około 50-60mm a do 8mm jak materiał skręcałem z lekką pomocą rurki. Później już był problem i z wciąganiem materiału i z odpychaniem noża. Nóż składany na płytkach chyba TNMG
-
Oczywiście rodzaj materiału ma znaczenie. Poprostu nie spotkałem w internecie nigdzie opisów: MASZYNA, MATERIAŁ, PARAMETRY, GŁ SKRAWANIE.
Dodane 1 godzina 41 minuty 23 sekundy:
nikt więcej się nie pochwali?
Dodane 1 godzina 41 minuty 23 sekundy:
nikt więcej się nie pochwali?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Nie mój filmik ale swego czasu robił na mnie wrażenie
10mm na stronę Tur 50
10mm na stronę Tur 50
,, Poradnik tokarza "odpowie na Twoje pytania. Jest tam dział, poświęcony parametrom skrawania.
Ja widziałem, lat temu ponad 40, jak był toczony wał, z głębokością skrawania ok 20mm i posówem ok1mm, przy toczeniu zgrubnym. Trzonek noża miał 60x60, może nawet więcej i ważył kilka kg.
Wał był długi na ok 10m o średnicy ok 600.
Takie pytanie nie ma więc sensu.
Ja widziałem, lat temu ponad 40, jak był toczony wał, z głębokością skrawania ok 20mm i posówem ok1mm, przy toczeniu zgrubnym. Trzonek noża miał 60x60, może nawet więcej i ważył kilka kg.
Wał był długi na ok 10m o średnicy ok 600.
Takie pytanie nie ma więc sensu.
,, Iditi na ch. j" maciąg.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
-
Dobra. Dobra dobra. Teoria swoja droga a praktyka swoja. Nie ma nigdzie zetelnej informacji ile dana tokarka po kilku latach eksploatacji powinna uciagnac. To byloby przydatne do okreslenia czy dana tokarka nadaje sie juz do remontu. A nie od razu w takiej ksiazce pisze nic wiecej nie wymyslimy....
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Ale zrozum że to śmieszne. Stan maszyn określa się po aspektach technicznych i zużyciu poszczególnych elementów a nie po tym ile ciągnie bo toczenie gliny a toczenie materiału gatunkowego to dwie różne bajki. Do tego osoba która nigdy nie miała styczności z większymi maszynami przy takim "teście" jedynie co może zrobić to sobie krzywdę albo i komuś innemu a tym bardziej jeśli zacznie testować ile maszyna potrafi "uciągnąć". O konsekwencjach wciągnięcia noża w materiał czy materiału w uchwyt przy zbyt słabym dokręceniu elementów nie muszę wspominać.andrejch2 pisze: ↑04 kwie 2020, 18:21Dobra. Dobra dobra. Teoria swoja droga a praktyka swoja. Nie ma nigdzie zetelnej informacji ile dana tokarka po kilku latach eksploatacji powinna uciagnac. To byloby przydatne do okreslenia czy dana tokarka nadaje sie juz do remontu. A nie od razu w takiej ksiazce pisze nic wiecej nie wymyslimy....