toczenie kwadratu
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
toczenie kwadratu
witam czy ktos ma pojęcie jak można programowo ogarnąć wytoczenie kwadratu w tulei. tokarka sterowana numerycznie sinumerik 810 dwie osie z i y . np kwadrat 30*30 w tulejce fi 100 bo mysle juz od dwóch dni i nie moge nic wymyslic tzn problem z tym jak zgrać obroty z posuwem za pomoc z góry dzięki .
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Wytoczyć kwadrat, hmm. Chcesz uzyskać kwadrat z okrągłego pręta, tak? Można taki manewr zrobić, ale na maszynie, w której magazyn z narzędziem (nożem) obraca się i skrawa po kolei boki kwadratu (ale to też już raczej frezowanie, nie toczenie); na yuotube poszukaj filmików. Najprościej to mieć maszynę z napędzanymi narzędziami i po prostu wyfrezować tenże kwadrat.
Masz:
Masz:
Ostatnio zmieniony 27 sie 2008, 19:21 przez kaleena, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 5
a może normalnie nożem
a moze dało by sie tak dobrac posuw w osi y wzgledem obrotów zeby wyszedł kwadrat podjeżdżając i odjeżdzając nożem do sciany kwadratu i spowrotem wiem ze moze bredze ale jakos tak mi sie wydaje ze moze by sie dało 

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Z toczenia wychodzą raczej elementy toczne, jak nazwa wskazuje, więc nie widzę sensu żebyś główkował nad WYTOCZENIEM kwadratu.wolik pisze:wiem ze moze bredze ale jakos tak mi sie wydaje ze moze by sie dało
I jeszcze jeden filmik:
Z angielska to jest polygon turning - obraca się i detal i narzędzie (takie toczenie-frezowanie).
Ostatnio zmieniony 27 sie 2008, 19:31 przez kaleena, łącznie zmieniany 1 raz.