Grawerowanie stali ulepszonej
-
hecza
- Specjalista poziom 2 (min. 300)

- Posty w temacie: 3
Winszuję niewymagającego klienta z bezkrytycznym podejściem do płacenia rachunków - marzenie, chyba każdego, ale nie o to chyba na tym Forum chodzi.
Początkujący oczekują raczej porad bliższych zasadom, a łamać je każdy będzie już na swój własny sposób, użytek i koszt, bo i tak nikt nie ma takiego zlecenia, takiego wrzeciona, takiego frezu, takiej maszyny jak kolega - warunki, są różne, a zasady w miarę jednolite i takie informacje należy propagować.
Żeby łamać zasady, najpierw trzeba je poznać.
Wiem, że teraz takie czasy, że każdy chciałby już coś łamać nie znając tego i nie dotyczy to tylko tego wątku, dlatego wiele rzeczy (spraw) jest do d..y.
Aaaaa... może nie potrzebnie to piszę, bo grawerowanie jest już opisane w innych wątkach, ale gdy jakiś młodzian taki jak ja przeczyta - spojrzy na datę, że post pisze osoba poważana na Forum to pomyśli, że wydano nową wersję zasady i np. obroty 2800 to dobry parametr do grawerowania w stali ulepszonej.
Takie obroty to dużo bliżej grawerowania ręcznego.
Kończę i już nie będę przeszkadzał, bo nie spodziewam się rewelacji, gdy łamie się już podstawy.
Pozdrawiam
Początkujący oczekują raczej porad bliższych zasadom, a łamać je każdy będzie już na swój własny sposób, użytek i koszt, bo i tak nikt nie ma takiego zlecenia, takiego wrzeciona, takiego frezu, takiej maszyny jak kolega - warunki, są różne, a zasady w miarę jednolite i takie informacje należy propagować.
Żeby łamać zasady, najpierw trzeba je poznać.
Wiem, że teraz takie czasy, że każdy chciałby już coś łamać nie znając tego i nie dotyczy to tylko tego wątku, dlatego wiele rzeczy (spraw) jest do d..y.
Aaaaa... może nie potrzebnie to piszę, bo grawerowanie jest już opisane w innych wątkach, ale gdy jakiś młodzian taki jak ja przeczyta - spojrzy na datę, że post pisze osoba poważana na Forum to pomyśli, że wydano nową wersję zasady i np. obroty 2800 to dobry parametr do grawerowania w stali ulepszonej.
Takie obroty to dużo bliżej grawerowania ręcznego.
Kończę i już nie będę przeszkadzał, bo nie spodziewam się rewelacji, gdy łamie się już podstawy.
Pozdrawiam
-
kamar
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 26
- Kontakt:
Ta niby "osoba poważana na forum" jak coś pisze to podpiera swoimi zdjęciami czy filmikami i każdy może ocenić czy mu to odpowiada. I zawsze może założyc frezika fi 0.2 i jechać po setce na 40000 zgodnie z zasadą pisaną przez producenta frezów.hecza pisze: że post pisze osoba poważana na Forum
I stawiam dużą wódkę jak odróżnisz które cyferki na bebenku byly robione na 22000 a które na 2800.
-
IMPULS3
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 7
Jeżeli kolega uważa że zasada to tylko obroty katalogowe to wspólczuje, bo ja też z tej grupy co często poniżej tych max. szczególnie tak lubianych na tym forum.hecza pisze: że wydano nową wersję zasady i np. obroty 2800 to dobry parametr do grawerowania w stali ulepszonej.
-
kamar
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 26
- Kontakt:
Gatunek na wymarciuIMPULS3 pisze: bo ja też z tej grupy co często poniżej tych max. szczególnie tak lubianych na tym forum. :
-
IMPULS3

- Posty w temacie: 7
Spokojnie, bylem nie tak dawno kupić kilka frezów palcowych widiowych w sklepach w Lublinie i musialem czekać bo na zamówienie, a jak się zapytalem dlaczego nie mają na stanie to uslyszalem że są drogie i bardziej schodzą hss. W drugim sklepie mieli tylko dwu piórowy, więc jeszcze nie wszyscy przeszli na kilo-obroty.kamar pisze:Gatunek na wymarciu
-
qqaz

- Posty w temacie: 4
Tym linkiem jest alibaba - trochę aktywności email do producenta albo kilku i kalkulator w łapę.
-cena frezu/szt
-minimalna ilość którą chińczyk będzie chciał wysłać/sprzedać - praktycznie to za 500zł wystarcza
- koszt wysyłki - 30$ do 80$
-cło - 1,5% - 3 %
-jeżeli wartość paczki poniżej 150EURO to szansa na brak odprawy ( zatem i brak cła i Vat)
-jeżeli z odprawą to upoważnienie dla DHL lub innego i zapłacić koszt 50 - 100zł ale masz wtedy papiery do wpisania kosztów a Vat i tak przelatuje.
Teraz policz co i ile warto brać.
Można też z Ebaya ale tam zawsze drożej. Choć łatwiej.
No i nie ma znaczenia czy prowadzisz działalność czy dla siebie jako cywila - koszty takie same - różnica tylko w możliwości odpisu dla celów podatkowych.
-cena frezu/szt
-minimalna ilość którą chińczyk będzie chciał wysłać/sprzedać - praktycznie to za 500zł wystarcza
- koszt wysyłki - 30$ do 80$
-cło - 1,5% - 3 %
-jeżeli wartość paczki poniżej 150EURO to szansa na brak odprawy ( zatem i brak cła i Vat)
-jeżeli z odprawą to upoważnienie dla DHL lub innego i zapłacić koszt 50 - 100zł ale masz wtedy papiery do wpisania kosztów a Vat i tak przelatuje.
Teraz policz co i ile warto brać.
Można też z Ebaya ale tam zawsze drożej. Choć łatwiej.
No i nie ma znaczenia czy prowadzisz działalność czy dla siebie jako cywila - koszty takie same - różnica tylko w możliwości odpisu dla celów podatkowych.
-
Pawel Pawlicki
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 2
trochę to poza tematem ale jeśli chodzi o Alibabę to uważam, że trzeba ostrożnie.
Miałem takie sytuacje że nie dostałem zamówionej przesyłki.
Sprowadzam różne rzeczy z Chin i na polskim forum importerów z Chin trafiłem kiedyś na taki wątek dotyczacy Alibaby:
http://www.forum.bigchina.pl/viewtopic. ... ht=alibaba
to już lepszy jest Aliexpress który uruchamia płatność dopiero po otrzymaniu przesyłki.
Miałem takie sytuacje że nie dostałem zamówionej przesyłki.
Sprowadzam różne rzeczy z Chin i na polskim forum importerów z Chin trafiłem kiedyś na taki wątek dotyczacy Alibaby:
http://www.forum.bigchina.pl/viewtopic. ... ht=alibaba
to już lepszy jest Aliexpress który uruchamia płatność dopiero po otrzymaniu przesyłki.
Wszyscy jesteśmy bardzo dojrzali dopóki ktoś nie przyniesie folii bąbelkowej.