Wiercenie w twardej stali i spawach.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 7
Napisałem że zostało mi wgłębienie lekko widoczne a nie dziura jak po wybuchu bomby. To nie jest stal taka, że jak ja upuścić czy nawet puknąć to się zobaczy ślad. Trzeba naprawdę użyć całego charakteru w łapach jak się ma żeby ślad zostawić. Niestety nie mogę już pokazać tego śladu gdyż wszystko jest podkładane i oddane. Wierciłem wiertłem 24mm przy 100 obr/min. Olej i woda lały się bez przerwy. Docisk ? położyłem rękę na korbie. Resztę zrobiła grawitacja. Wierteł jeszcze nigdy nie kupowałem w sklepie. Wszystkie które mam to wiertła które pewnie mają po 30 - 40 lat. Kupowane z upadających narzędziowni czy innych firm.

Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 5
To zdjecie wiele wyjasnia. Chyba najwiecej.
Swoja droga widzialem polamane, pokruszone i stepione wiertla ale czegos takiego jeszcze nie.
A wracajac do tematu twardosci przy spawaniu...
Hardox 500 a 355 albo zarowytrzymala stal - tutaj nie kusilbyn sie o analogie do tematu stali na waly ...
W zaleznosci od materialu twardosc bedzie sie roznie zmieniac. Tak samo w zaleznosci od rpdzaju spawu i jego dlugosci. Przy krotkich ( sczep np ) dojdzie do takiego utwardzenoa ze caly spaw moze peknac i to zdarza sie nawet w materialach ktore sa latwo spawalne.
Roman: pytanie do Cie: a czy spawanie moze obnizyc. ( i w jakich warunkach ) twardosc materialu rodzimego ?
Swoja droga widzialem polamane, pokruszone i stepione wiertla ale czegos takiego jeszcze nie.
A wracajac do tematu twardosci przy spawaniu...
Hardox 500 a 355 albo zarowytrzymala stal - tutaj nie kusilbyn sie o analogie do tematu stali na waly ...
W zaleznosci od materialu twardosc bedzie sie roznie zmieniac. Tak samo w zaleznosci od rpdzaju spawu i jego dlugosci. Przy krotkich ( sczep np ) dojdzie do takiego utwardzenoa ze caly spaw moze peknac i to zdarza sie nawet w materialach ktore sa latwo spawalne.
Roman: pytanie do Cie: a czy spawanie moze obnizyc. ( i w jakich warunkach ) twardosc materialu rodzimego ?
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 7
Parę razy wierciłem. Głównie takimi 5- 10 mm, i głównie w deskach. Jeśli chodzi o wiertła ,stalki czy noże z płytkami lutowanymi to wybieram tylko wyprzedaże po starych firmach narzędziowniach. Albo zapasy dziadkowe. Choć chyba kupię sobie jakieś wiertło na płytki i zobaczę jak się będzie sprawować.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Dawno temu wierciłem w stali hartowanej wiertłem widiowym, przeostrzonym jak wiertło HSS z wiertla do betonu (bo wtedy tylko takie były z węglikiem dostępne), używając do obfitego chłodzenia nafty (ma niską temp. parowania, przez co lepiej odprowadza ciepło) i powoli, ale szło. Nawet w szkle tak wierciłem, tyle że wokół wierconego otworu z wałka plasteliny robiłem "wannę" na naftę..
No, ale dzisiaj są wiertła węglikowe do metalu, nie trzeba już przerabiać "betonowych"..
No, ale dzisiaj są wiertła węglikowe do metalu, nie trzeba już przerabiać "betonowych"..
pozdrawiam,
Roman
Roman