kolego WZÓR:
obrabiarka to : OKUMA LB3000 ze wzmocnionym wrzecionem
narzędzie: WNMX
W katalogu maks ap to 5mm ale i 6mm idzie pieknie, oczywiście są to płytki wg mnie do obr zgrubnej mocno wydajnej i żeby było jasne jedno ostrze pracowało około 15 min
przyznam się że też w to nie wierzyłem gdy powiedział mi o tych parametrach sprzedawca z Iscara, ale jak wjechałem z tym na maszynę to wszyscy się zdziwili.
tą płytkę z filmiku LMNX też próbowałem ale niezbyt mi się podobała, poza tym ona ma 4 ostrza a ta o której mówię ma 6 ostrzy. na chwilę obecną płytkę z taką geometrią i o takich parametrach pracy ma tylko Iscar
Jak zmierzyć czas toczenia
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
To chyba mocna przesada, płytki typu WNM..... są znormalizowane, o podobnych parametrach oferuje cała czołówka, F dochodzi 1,2/obrót tu wchodzi jeszcze kwestia średnicy, bo przy małych średnicach ten posuw jest nie do osiągnięcia, przy dużych tak. Poza tym, tokarka musi zapewniać odpowiednią moc i moment do takiej ciężkiej obróbki zgrubnej, delikatniejszą obrabiarkę szybko można zachetaćMechan pisze: na chwilę obecną płytkę z taką geometrią i o takich parametrach pracy ma tylko Iscar
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Już wszystko jasne .Mechan pisze:kolego WZÓR:
obrabiarka to : OKUMA LB3000 ze wzmocnionym wrzecionem
narzędzie: WNMX
....

Mam taki nóż , ale dla mojej SL-20 Haas ap3 mm to max. ...... , 110% obciążenia na wrzecionie i wchodzę na żółte pole.
Po telefonicznej konsultacji z Haas musiałem parametry zaniżyć co aby maszyny nie zajechać.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki