Wiercenie otworów w aluminium - problem z parametrami
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 4
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Wiercenie otworów w aluminium - problem z parametrami
Kup wiertło (np.) Fanar i sprawdź czy też rozbija.maly.krolik pisze:... , także wszelkie sugestie mile widziane!
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Wiertło fabrycznie ostrzone jest tak wyprofilowane że samo powinno ładnie wchodzić w materiał.
Wiertła hss co FANAR jak już ktoś wspomniał tak mają i takiego bym spróbował a dopiero potem szukał przyczyn w maszynie/układzie.
Może warto by wyjac wiertło i wyczyścić tulejke, nakretke oraz sprawdzić czy w ogóle wiertło jest proste
Wiertła hss co FANAR jak już ktoś wspomniał tak mają i takiego bym spróbował a dopiero potem szukał przyczyn w maszynie/układzie.
Może warto by wyjac wiertło i wyczyścić tulejke, nakretke oraz sprawdzić czy w ogóle wiertło jest proste
-
- Posty w temacie: 1
Re: Wiercenie otworów w aluminium - problem z parametrami
Najlepiej ... czytać w źródle, czyli wszędzie tam gdzie radzono sobie z problemem rozbijania otworów przez wiertło ("hole oversize", "self centering action"):maly.krolik pisze:[...] mam problem z wierceniem otworów w aluminium [...] w detalu otwory wychodzą rozbite
http://www.wewilliams.net/docs/The%20Spiral%20Point.pdf
Plus to:
Ostatnio zmieniony 18 lip 2017, 22:00 przez MaciejDlugosz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
Ogólnie głęboki otwór wiercisz ?
Spróbowałbym wiercić z odwirowaniem wióra tak po 2 mm lub mniej. Aluminium ma duże skłonności do tworzenia narostu na krawędzi skrawającej co może wpływać na rozbijanie otworu dodatkowo duży wiór zajmuje całą powierzchnię kanałów wiórowych we wiertle i też powodować rozbijanie otworu lub złamanie wiertła.
W starszych książkach piszą że kąt wierzchołkowy wiertła uzależniony jest od materiału i jego twardości. Hss do stali ma 118 stopni nie pamiętam ile wynosił do aluminium ale było to chyba ok 100 stopni
Możesz spróbować wiercić na niższych parametrach przy większym posuwie sprawdź Vc na poziomie 18 -20m/min i posuw 0,12 mm/ obr
Przyczyną może być zbyt duży wysięg wiertła.
Jeśli wiercisz głębokie otwory powinnaś wykonać otwór pilotujący krótszym wiertłem.
To takie kilka myśli które wpadły mi na szybko do głowy
Spróbowałbym wiercić z odwirowaniem wióra tak po 2 mm lub mniej. Aluminium ma duże skłonności do tworzenia narostu na krawędzi skrawającej co może wpływać na rozbijanie otworu dodatkowo duży wiór zajmuje całą powierzchnię kanałów wiórowych we wiertle i też powodować rozbijanie otworu lub złamanie wiertła.
W starszych książkach piszą że kąt wierzchołkowy wiertła uzależniony jest od materiału i jego twardości. Hss do stali ma 118 stopni nie pamiętam ile wynosił do aluminium ale było to chyba ok 100 stopni
Możesz spróbować wiercić na niższych parametrach przy większym posuwie sprawdź Vc na poziomie 18 -20m/min i posuw 0,12 mm/ obr
Przyczyną może być zbyt duży wysięg wiertła.
Jeśli wiercisz głębokie otwory powinnaś wykonać otwór pilotujący krótszym wiertłem.
To takie kilka myśli które wpadły mi na szybko do głowy