Imadło maszynowe precyzyjne
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
witam
co do imadeł mogę parę słów powiedzieć (15 lat pracy w bison bialu ) .Teraz Już tam nie pracuje .
W aktualnej firmie na jednym centrum są imadła z darmetu 2 sztuk , nie powiem wysokość identyczna odległość od kanałków do szczęki stałej w miarę ok . Ale jak by się chciało coś bardzo dokładnego to du** . Przy docisku szczęka stałą potrafi odchylić się parę setek .
Zakupiliśmy VF3 i do tego 4 imadła gerardi . Są identyczne jak te zdarmetu , różnica w tym że obsada dociskana jest na dwie śrubki a nie jedną jak w tych zdarmetu . Problem odchylania się szczęk taki sam . Przyjechał gość od gerardi i był rzekomo bardzo zdziwiony że szczęki się odchylają , Pokazałem mu imadła z darmetu co są identyczne , a wiadomo że darmet to china . Ale on swoje że gerardi jest najlepsze i tyle . Zaprowadziłem uparciucha pod imadło 6620 z bisona i tam kazałem mu cisnąć ile wlezie i czy szczęka się odkształci . Siny się robił ale nie udało mu się . Mało tego stwierdził że jego imadła są precyzyjne a z bizona nie
. Miał się ustosunkować do tego odchylanie się szczęk ale do tej pory się nie odzywa .
Zakupiliśmy VF8 z imadłami 6620 150 , Praca na nich czysta przyjemność .
Imadła KURT nie tak dobre jak 6620 ale dają rade ,
Imadła 6512 stary klekot produkowany od lat .
pod sumując darmet dobry stosunek cena jakość , na dokładne moim zdaniem sie nie nadaje
gerardi jakość jak darmet cena jak z bizona
bizon drogi ale dobry
jest jeszcze parę dobrych producentów ale ceny rosną ostro w górę
co do imadeł mogę parę słów powiedzieć (15 lat pracy w bison bialu ) .Teraz Już tam nie pracuje .
W aktualnej firmie na jednym centrum są imadła z darmetu 2 sztuk , nie powiem wysokość identyczna odległość od kanałków do szczęki stałej w miarę ok . Ale jak by się chciało coś bardzo dokładnego to du** . Przy docisku szczęka stałą potrafi odchylić się parę setek .
Zakupiliśmy VF3 i do tego 4 imadła gerardi . Są identyczne jak te zdarmetu , różnica w tym że obsada dociskana jest na dwie śrubki a nie jedną jak w tych zdarmetu . Problem odchylania się szczęk taki sam . Przyjechał gość od gerardi i był rzekomo bardzo zdziwiony że szczęki się odchylają , Pokazałem mu imadła z darmetu co są identyczne , a wiadomo że darmet to china . Ale on swoje że gerardi jest najlepsze i tyle . Zaprowadziłem uparciucha pod imadło 6620 z bisona i tam kazałem mu cisnąć ile wlezie i czy szczęka się odkształci . Siny się robił ale nie udało mu się . Mało tego stwierdził że jego imadła są precyzyjne a z bizona nie

Zakupiliśmy VF8 z imadłami 6620 150 , Praca na nich czysta przyjemność .
Imadła KURT nie tak dobre jak 6620 ale dają rade ,
Imadła 6512 stary klekot produkowany od lat .
pod sumując darmet dobry stosunek cena jakość , na dokładne moim zdaniem sie nie nadaje
gerardi jakość jak darmet cena jak z bizona
bizon drogi ale dobry
jest jeszcze parę dobrych producentów ale ceny rosną ostro w górę
-
No dobrze, ale jak się ma mocowanie detalu po wstępnej obróbce, z którego chcemy dopiero zrobić kostkę? Powiedzmy, że wycinamy na pile taśmowej i wkładamy w imadło. Czy do takiej operacji musi być imadło ze szczękami z nacięciami?
Sam chcę kupić imadło do frezarki, a to Darmetowskie jest relatywnie tanie, porównując z podstawowym Bisona - klekotem
Sam chcę kupić imadło do frezarki, a to Darmetowskie jest relatywnie tanie, porównując z podstawowym Bisona - klekotem

-
Do takiej obróbki jak najbardziej darmet ci wystarczy . Plus jest jeszcze taki że możesz u nich zamówić części zamienne , u mnie pękła obsada i se dokupiłem .
darmet sprzedaje jeszcze podróbkę kurta , u nas jest ich parę sztuk .Totalne szroty .
Co do nacięć na szczękach to mam w jednych z nacięciami w jednych gładkie , różnicy nie widzę , poza tym że w nacięciach gromadzą się wiórki które trzeba usuwać .
darmet sprzedaje jeszcze podróbkę kurta , u nas jest ich parę sztuk .Totalne szroty .
Co do nacięć na szczękach to mam w jednych z nacięciami w jednych gładkie , różnicy nie widzę , poza tym że w nacięciach gromadzą się wiórki które trzeba usuwać .
-
- Posty w temacie: 2
Kostka nie musi być zrobiona w setce. Ja często obrabiam jakiś fabryczny płaskownik albo prosto po pile i da się. Niestety Bison nie wybacza błędów. Jak coś jest krzywo ucięte, po prostu nie złapie (złapie krzywo). Ale za to można złapać kostkę za 1-1.5mm i nie ma szans tego ruszyć. Mam różne imadła, ale często planuje jakieś płytki z dwóch stron i tylko na bisonie jestem pewien, że bez problemu wyjdzie to równoległe i to bez dobijania młotkiem.
-
co do detali dziwnych i nie foremnych , do imadeł 6620 dodają wkładkę skośną którą przykręca się od spodu szczęki ruchomej . Daje wtedy możliwość obrabianie trapezu .
https://zapodaj.net/6342d535795c2.jpg.html

https://zapodaj.net/6342d535795c2.jpg.html

-
- Posty w temacie: 2
ja pracuje na takim imadle (allmatic T-REX 125 MECHANICAL) i nie ma lepszego imadla.
http://www.allmatic.de/shop/en/Products ... NICAL.html
http://www.allmatic.de/shop/en/Products ... NICAL.html