Te parametry to tak dla sportu, czy jest jakiś sens ? 2 przejścia przy ap=6 dają wałek o średnicy 76mm i co dalej ? Załóżmy, że na gotowo ma być 75mm

Hmm .... , a konkrety.Mechan pisze:dlaczego zaraz kamikadze
sam sprawdziłem poniższe parametry:
stal:45
Vc=260 m/min
f=0,8 mm/obr
ap=6mm
szło po prostu pięknie, i żeby było ciekawiej leciało na sucho.
oczywiście mocna obrabiarka porządne zamocowanie części, i narzędzi w tym przypadku był to iscar.
.... nie obrażaj ludzi.Antal pisze:Parametry, jakie podał Mechan to jest OBRÓBKA SKRAWANIEM (oczywiście z warunkami jakie zaznaczył, w których dodał bym odpowiedni promień ostrza) a nie "obróbka drapaniem" jak co niektórzy stosują. A godziny biją....
Odpowiednie ,,instrumenty'' to bym znalazł;malpa500000 pisze:Maszyny manualne na zakładzie mam dosyć duże Masywne tokarzy starej daty też.
Ap=3.5mm Vc ok 140m/min F=0.25-0.4 oczywiscie zalezy od materiału ale mowie tutaj o stali 40h np. a to co napisałes to poprostu nie wierze... 0.8 to jest za***iscie duzy posów na taka głebokość skrawania W alu owszem nie w stali.
Witam.__Alien__ pisze:Witam wszystkich. Czy jest może jakiś wzór, który umożliwi zmierzenie czasu, jaki potrzebuje tokarka na przetoczenie powierzchni na danej długości?
Nie wiem co Was tak oburza, ale wczoraj toczylem 40 HM fi materialu 180, obroty wrzeciona około 100, posów ponad 0.4mm, zagłębienie ponad 4mm na strone, i spokojnie mogę to zwiększyć. Zwykła maszyna z silnikiem 11 KW. Więc to 0.8 mm posuwu jest to dużo już, ale jeśli chodzi o maszyny to nie jest to jakis wyczyn, bardziej kwestia mocowania i trwałosci narzędzia.malpa500000 pisze:Maszyny manualne na zakładzie mam dosyć duże Masywne tokarzy starej daty też.
Ap=3.5mm Vc ok 140m/min F=0.25-0.4
I wcale mnie to nie dziwi, inaczej może wygląda to na CNC bo można sobie puścić bezpiecznie i przespać się.....Albo coś zrobić innego w międzyczasie. Ale czasem jak wypadnie zdjąć spory naddatek w moich warunkach na manualnej tokarce to z racji ze i tak musze stać przy maszynie bo co chwile trzeba ponownie trzeba zagłębić nożykkamar pisze:Moja nieboszczka karuzela miała w standardzie 10 mm na stronę, 1mm na obrót HSS-em bez chłodzeniana średnicach do metra.