Projekt technologiczny walka- pytanie o nakielkowanie

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC

Autor tematu
metric
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 9

Post napisał: metric » 30 paź 2011, 23:34

mozna powiedziec ze nad narzedziami i parametrami obrobki rozlozylem rece.. Tego jest tyle, ze bez doswiadczenia raczej ciezko cos dobrac. Dobralem pare narzedzi na podstawie projektu z ksiazki M. Feld, ale to na zywca po prostu przepisane. Nie dobralem parametrow obrobki, bo nie chce przepisywac na zywca z ksiazki, bo nie wiem czy one beda dobre dla mojego projektu.

Niestety ale nie udalo mi sie znalezc katalogu z tymi narzedziami, ktore wykorzystal M. Feld i ktore umiescilem w swoim projekcie.

Brakuje mi miedzy innymi:
-Frezu do frezowania czol
-Noza do podciecia pod gwint wg PN-89/M-82063
-Noza do pociecia B1 wg PN-58/M-02043
-Noza do zalamywania krawedzi
-Narzedzia do wykonania otworu FI 10 oraz zalamania krawedzi w tym otworze
-Frezu do usuniecia naddatku z nakielkiem (nie wiem czy tak fachowo nazywa sie taka operacja, ale tak ja nazwalem u siebie)
-Noza do wykonania gwintu M42x4.5

Do tego nie wiem czy odpowiednie przyrzady dobralem, w niektorych nie mam symboli takze.
I najwiekszym probleme jest takze dobor parametrow obrobki (V, n, P (lub f), ap)

Zamieszczam ponizej moj caly projekt. Bylbym wdzieczny jesli ktos rzuci na niego okiem i powie co jest zle itp. Jesli bedzie ktos chetny na to aby mi pomoc w doborze tych narzedzi to przesle to wszystko na meila a z forum usune za pare godzin, gdyz nie chce rozszerzac gotowcow ;)

Jestem laikiem w temacie, na studiach niestety ale nikt nie powie nam jakie narzedzia dobrac itp. Jak to powiadaja, jestesmy studentami i sami mamy sie uczyc ;) Staram sie robic wszystko sam, ale niektorych rzeczy nie jestem w stanie znalezc lub pojac tak po prostu.
Ostatnio zmieniony 31 paź 2011, 15:04 przez metric, łącznie zmieniany 1 raz.

Tagi:

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: WZÓR » 31 paź 2011, 11:52

metric pisze:Witam. Mam do wykonania swoj pierwszy projekt technoloiczny walka. Jakos mi to szlo, az wkoncu zorientowalem sie ze jest pewien haczyk. Chcialem aby walek z dwoch stron byl nakielkowany, ale zauwazylem ze z lewej strony jest otwor przelotowy blisko czola walka. Nakielek zgodnie z norma dla FI80 dojdzie do otworu, a tak byc chyba nie moze....
jasiu... pisze:... Najłatwiej przedłużyć wałek o około 15 mm, w których to będziesz miał nakiełek (takie dołożenie dodatkowego elementu, powiedzmy o średnicy 15 mm i takiej długości razem z nakiełkiem....
Witam

metrik - moim zdaniem nie ma sensu takie posunięcie , gdyż do projektu dołożysz niepotrzebną operację jaką nazwałeś;
Frez do usuniecia naddatku z nakielkiem (nie wiem czy tak fachowo nazywa sie taka operacja, ale tak ja nazwalem u siebie) .
... prościej jest użyć mniejszego nawiertaka. :wink:

Jeśli chodzi o operacje tokarskie , to podzieliłbym ją na obróbkę ;
1. Zgrubną

Obrazek

Narzędzie i parametry - patrz; Mitsubishi Katalog Generalny 2010-2011 str.218

do pobrania tutaj;
:arrow: http://chomikuj.pl/VF-5

2. Wykańczającą

Obrazek

Narzędzie i parametry (nóż SVJC) - patrz; Mitsubishi Katalog Generalny 2010-2011 str.224

3.Noża do wykonania podcięcia pod gwint wg PN-89/M-82063 nie potrzebujesz ... jak widać na symulacji - nóż V doskonale sobie z tym da radę.

4.Podcięcie B1 wykonaj przecinakiem (listwą)
Narzędzie i parametry- patrz; Mitsubishi Katalog Generalny 2010-2011 str.430

5.Gwint M42x4.5 wykonaj ;
Narzędzie i parametry- patrz; Mitsubishi Katalog Generalny 2010-2011 str.474

6.
Po ,,ogarnięciu'' 1 operacji detal powinien wyglądać mniej /więcej tak;

Obrazek

... obróć go w uchwycie i wykonaj 2 operację.

Wiertła , nawiertaka i freza nie będę Tobie szukał - znajdziesz te narzędzia wraz z parametrami użycia w w/w katalogu.

7. Fazę na otworze wykonaj tym narzędziem;

Obrazek

Operacji wiercenia i fazowania otworu , oraz frezowania wybrania nie opisuję.

.... czekam na pytania z Twojej strony.

Pozdr
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

Autor tematu
metric

Post napisał: metric » 31 paź 2011, 18:18

Na rozne sposoby probowalem ominac ten naddatek na nakielek, ale gdy poszedlem do prowadzacego to powiedzial ze takie posuniecie jest "fachowe", wiec zrobilem z tym naddatkiem. Zdaje sobie sprawe ze w rzeczywistossci to wszystko inaczej wyglada, no ale prowadzacy tak chce, to tak zostawie :)

Narodzilo sie takie pytanie:
W jaki sposob nalezy zapisywac narzedzia do instrukcji, korzystajac z katalogu Mitsubishi? Powiedzmy ze str 218
Chce narzedzie do toczenia zewnetrznego, ktory symbol nalezy spisac i co do tego jeszcze podac? Bardzo prosze o jeden przyklad z opisem

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: WZÓR » 31 paź 2011, 18:20

metric pisze:Na rozne sposoby probowalem ominac ten naddatek na nakielek, ale gdy poszedlem do prowadzacego to powiedzial ze takie posuniecie jest "fachowe", wiec zrobilem z tym naddatkiem....
Guzik prawda... :razz:
.... szkoda , że usunąłeś swoje foty.
Nie pamiętam jak u Ciebie wygląda druga operacja i za którą część mocujesz detal w uchwycie (w miękkich szczękach).

Trzymając się mojej wersji pierwszą operację wykonujesz tak , jak wyżej przedstawiłem z nawierconym nakiełkiem i z podparciem za pomocą kła - nie widać tego na symulacji pomimo ,że zabieg taki uwzględniłem.
W trakcie drugiej operacji nie widzę potrzeby wykonywać nakiełka i podpierania detalu kłem , gdyż materiał do obróbki wystaje poza szczęki uchwytu tyyylko 66mm.
... wskazany jest jedynie w przypadku , gdy po obróbce tokarskiej planujesz jeszcze szlif na szlifierce do wałków.

Nie chcę Twojej pracy w pełni oceniać , gdyż sam nigdy takiej nie robiłem , choć swego czasu zdawałem egzamin z Kursu CNC , gdzie jego ,,wypociny '' możesz zobaczyć w moim załączniku w tym temacie;
:arrow: https://www.cnc.info.pl/topics66/projek ... ht=#224500
...i jak wdać różnią się nieco. :neutral:
Narodzilo sie takie pytanie:
W jaki sposob nalezy zapisywac narzedzia do instrukcji, korzystajac z katalogu Mitsubishi? Powiedzmy ze str 218
Chce narzedzie do toczenia zewnetrznego, ktory symbol nalezy spisac i co do tego jeszcze podac? Bardzo prosze o jeden przyklad z opisem
Na stronie , której wskazałeś pod rys. noża jest opis ; ,,Na rysunku pokazano oprawkę w wykonaniu prawym''. :wink:

Dobór noża prawego / lewego zależy od kierunku obróbki ;
Tocząc w kierunku do szczęk używa się noża prawego , a w kierunku od szczęk - lewego.

Przykład zapisu dla noża prawego;
SCLCR 2525M12
Korzystając z katalogu Mitsubishi str.109 i w/g parametrów tam opisanych dobierasz sobie płytkę (np.) SV lub SW

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

Autor tematu
metric

Post napisał: metric » 31 paź 2011, 19:30

ok. powiedzmy ze biore
SCLCR 2525M12 - w instrukcji mam napisac NOZ SCLCR 2525M12 ? czy oprawka SCLCR 2525M12 ?

Na dole strony sa parametry obrobki. Patrze na stal stopowa i mam 2 gatunki jakies. Skad mam wiedziec ktory jest dla wybranego noza?

Co do doboru plytki, domyslam sie ze w prawym dolnym rogu jest napisane na ktorej stronie trzeba szukac plytek? Dobieram dowolna plytke z tych ktore sa na tych stronach? I podaje tylko np SW? czy konkretnie model?

marmagi
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1

Post napisał: marmagi » 31 paź 2011, 19:42

WZÓR pisze: Dobór noża prawego / lewego zależy od kierunku obróbki ;
Tocząc w kierunku do szczęk używa się noża prawego , a w kierunku od szczęk - lewego.
tak, ale jeśli nóż pracuje za osią.
Jeżeli narzędzie jest przed osią toczenia, to będzie odwrotnie.

Autor tematu
metric

Post napisał: metric » 31 paź 2011, 22:04

czy wiertla z katalogu mitsubishi mozna montowac w kazdej frezarce? czy tylko w wiertarkach?

[ Dodano: 2011-10-31, 22:49 ]
Wiekszosc narzedzi dobralem juz. Mam problem z dobraniem narzedzia do usuniecia (rozwiercenia) naddatku z nakielkiem - fi18 , dlugosc 15

Jakim narzedziem to zrobic? pisano wczesniej ze frezem dwupiorowym. Gdzie one sa w katalogu mitsubishi? I jakie parametry obrobki do tego zabiegu przyjac?

Awatar użytkownika

WZÓR
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: WZÓR » 01 lis 2011, 10:29

metric pisze:ok. powiedzmy ze biore
SCLCR 2525M12 - w instrukcji mam napisac NOZ SCLCR 2525M12 ? czy oprawka SCLCR 2525M12 ?...
Jak chcesz (?) .... choć oprawka brzmi bardziej ,,fachowo''. :wink:
... Na dole strony sa parametry obrobki. Patrze na stal stopowa i mam 2 gatunki jakies. Skad mam wiedziec ktory jest dla wybranego noza?
... raczej płytki.

Uważnie czytaj co pisze w tabelkach.
Oprawka jest uniwersalna , a płytki dobierasz do rodzaju obrabianego materiału i typu obróbki, tj. obróbki średniej lub wykańczającej.
Na str.109 (patrz katalog) dobierasz sobie płytkę do swojej obróbki (np.) zgrubnej;
będzie to płytka standardowa CCMT 120408 (końcówka napisana tłustym drukiem określa promień płytki ) - nie wszyscy operatorzy to wiedzą , więc w projekcie napisz z jakim promieniem naroża R płytkę wybrałeś.
... dobór płytki do obróbki wykańczającej wykonaj podobnie.
...czy wiertla z katalogu mitsubishi mozna montowac w kazdej frezarce? czy tylko w wiertarkach?
... można - poprzez uchwyt wiertarski lub oprawkę ER.
:arrow: http://www.jango.pl/index.php?op=str&id=14
:arrow: http://www.darmet.com.pl/oprawki-trzpie ... n6499.html
...Wiekszosc narzedzi dobralem juz. Mam problem z dobraniem narzedzia do usuniecia (rozwiercenia) naddatku z nakielkiem - fi18 , dlugosc 15 Jakim narzedziem to zrobic?
A nie mówiłem , że będzie problem :smile: .... po prostu go stocz.
marmagi pisze:tak, ale jeśli nóż pracuje za osią.
Jeżeli narzędzie jest przed osią toczenia, to będzie odwrotnie.
Masz rację.
Kolega metric nie określił na jakiej tokarce chce ten detal toczyć , więc napisałem domyślnie ..... choć różnie bywa z tym doborem.

patrz; jak osadzone są noże w oprawce / głowicy.

:arrow:
:arrow: [/quote]

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”