koledzy to teraz powiedzcie ile taka forma kosztuje do odlewu w kompozycie (skrawki włókna węglowego z plastikiem) pytam szacunkowo. I czy ktoś wogule w naszym kraju odlewa w kompozytach?? Odlewanego alu raczej nie biore pod uwagę ze względu na kruchość materiału przy tak cieńkich ściankach - przekonałem sie o tym przy innych cześciach.
W odlewach jestem niestety zielony wiec czy ktoś jest w stanie podać minimalne grubości ścianek i promieni dopuszczalne w takim procesie? Czy te ażurowania też się da "odlać" czy bedzie trzeba poprawiać frezem?
technologicznośc małego detalu
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 2
Witam.
Myślę, że należy się liczyć z kosztem kilkunastu tysięcy za formę. Rodzaj tworzywa musisz ustalić z kimś kto się na tym zna (wiem brzmi banalnie). Z pewnością znajdzie się tworzywo o odpowiedniej wytrzymałości. Z formy wtryskowej wyjdą detale nie wymagający żadnej obróbki wiórowej, może za wyjątkiem otworu na sworzeń do zamocowania drugiej części i gwintów, promienie i inne kształty będą na gotowo (patrz klocki LEGO).
Powodzenia.
Myślę, że należy się liczyć z kosztem kilkunastu tysięcy za formę. Rodzaj tworzywa musisz ustalić z kimś kto się na tym zna (wiem brzmi banalnie). Z pewnością znajdzie się tworzywo o odpowiedniej wytrzymałości. Z formy wtryskowej wyjdą detale nie wymagający żadnej obróbki wiórowej, może za wyjątkiem otworu na sworzeń do zamocowania drugiej części i gwintów, promienie i inne kształty będą na gotowo (patrz klocki LEGO).
Powodzenia.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Minimalne grubości ścianek i promieni można ustalić z wykonawcą formy (.... oni powinni te zagadnienia wiedzieć).tehan pisze:...W odlewach jestem niestety zielony wiec czy ktoś jest w stanie podać minimalne grubości ścianek i promieni dopuszczalne w takim procesie? Czy te ażurowania też się da "odlać" czy bedzie trzeba poprawiać frezem?
Moim zdaniem najlepszy efekt praktyczny jak i ekonomiczny przyniesie wykonanie tych detali z aluminium w formach ciśnieniowych.
Jakość takiego odlewu jest bardzo wysoka i w większości przypadków nie wymaga żadnej obróbki skrawania.
Ta metoda pozwala na produkcje wieloseryjną i masową części.
p.s.
Jak widzę w rowerze niektóre części z plastiku .... to zalatuje mi lekką ,,tandetą'' .

Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 5

Ale zmieniając temat. Obejme jednak dam rade przerobić na R1.5 i tu się problem jakby rozwiązuje natomiast kolejny jest taki że ten rower w uchwycie z 3 śrubami nie przerobie na 3mm a max 2mm i niestety musze zmienić koncepcje mocowania. Jest jakaś alternatywa mocowania po łuku która jest wykonalna frezem w takiej konfiguracji i skali?