Ostrzenie noży odskórzarek - wykonanie nowych
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 3
Witam wszytkich.
Wielkie dzieki za zainteresowanie tematem.
Sprawa sprowadza się głównie do przeostrzenia tępych noży i na tym chiałbym sie na razie skupić.
Myślę o jakimś oprzyrzadowaniu w którym mógłbym ustawic np. 6 szt noży pod odpowiednim kątem i je przeostrzyć szlifierka do płaszczyzn.
Nie mam jeszcze pomysłu jak powinien wygladać przyrząd? Jakieś sugestie?
Wielkie dzieki za zainteresowanie tematem.
Sprawa sprowadza się głównie do przeostrzenia tępych noży i na tym chiałbym sie na razie skupić.
Myślę o jakimś oprzyrzadowaniu w którym mógłbym ustawic np. 6 szt noży pod odpowiednim kątem i je przeostrzyć szlifierka do płaszczyzn.
Nie mam jeszcze pomysłu jak powinien wygladać przyrząd? Jakieś sugestie?
bartek4534545
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 5
Przyrząd do tego typu mocowań jest prosty i wygląda podobnie do ceownia z tym że ma pochylone boczne ścianki pod kątem jaki chcesz szlifować, a na jednej ze ścianek znajdują się śruby którymi dociska się ostrzone noże. Ale zanim zrobisz przyrząd do szlifowania to najpierw zrób próbę czy uzyskasz wlaściwą ostrość, bo to wbrew pozorom nie zawsze daje się osiągnąć.
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
nie wiem na sto procent czy były ostrzone laserowo ale facet co nam to zlecał tak mówił a samo ostrze nie wyglądało ani jak ostrzone ani jak frezowaneMrozik pisze:Zawsze mnie to zastanawiało przy nożach w tv-markecie - jak wygląda owe tajemnicze ostrzenie laserowe.Tempel pisze:dorabiałem kiedyś do podobnych noży w wałku kanałek do mocowania ich,były to noże do cięcia papieru dość grubego bo z kilkoma warstwami specjalnej farby( papier na tachografy)
i ostrze tych noży nie było ani frezowane ani szlifowane lecz ostrzone laserowo