Witam wszystkich!
Mam problem z wykonaniem projektu, tj. nie wiem jaką metodę wykonania elementów zamieszczonych na obrazkach wybrać- toczenie z pręta czy obrabianie odlewu. W przypadku obrazka nr. 1 wydaje mi sie sensowne toczyć (uwzględniając to, że produkcja ma byc jednostkowa) Problem jest też z tą gwiazdką (która ma być przelotowa) i liskiem
( nieprzelotowy) -czym to wykonać?
W rysunku nr. 2 problemem są 4 otwory o średnicy 0,5mm -jakim narzędziem je wykonać?Następnym schodkiem jest element w czerwonym kółku -czy cały detal odlać i obrobić czy wytoczyć i ten element np.dospawać (tu mamy do czynienia z produkcją seryjną)
Jak wykonac utwardzenie zaznaczonych powierzchni?
Szczerze mówiąc nie wiem wogóle co to za przedmioty ani do czego służą i z czego mogą być wykonane-to tez część projektu- sam mam wymyśleć. I ostatnie pytanie jakie są naddatki?
....zapomniałem dodać, że wymiary których nie ma na rysunku mam wymyśleć sam.
Będę wdzięczny za każdą pomoc!
kłopot z projektem
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
kłopot z projektem
- Załączniki
-
- 11111111111111111111.JPG (62.47 KiB) Przejrzano 590 razy
-
- 22222222222222222222.JPG (81.99 KiB) Przejrzano 626 razy
Tagi:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Witam .Troche mało danych ale moim zdanie elementy należy wkonac z preta awiec toczenie ,frezowanie no i trzpien mozna wykonac w nastepujacy sposób.(Górny rysunek).W skali rysunku wyglada mi to na fi 12 wiercimy otwor np.11,,8 nastepnie rozwiertak 11,95 .Nagrzewamy otwor i metoda osadzenia skurczowego wtlaczamy kolek fi 12 i po sprawie.Jeżeli chcesz utwardzic powierzchnie no to może gatunek 45 lub 40H.
Podaj wiecej danych np. do czego to ma służyć moze w spozywce no to wtedy nierdzewka ,kwasówka inne metody Pozdrawiam!!!

-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
..
Właśnie nie wiem do czego mają służyc te przedmioty (rysunek górny to jakiś rodzaj reduktora o ile dobrze kombinuje a dolny to już kompletnie nie wiem)Robie studia BHP a takimi rzeczami musimy się tam zajmować....więc proszę o wyrozumiałość, że szukam pomocy.
W jaki sposób wykonuje się utwardzenie?Czy to ten sam zabieg co hartowanie?Jak wykonać te gwiazdki i listki oraz otwory o średnicy 0,5mm?
Te połączenie -wcisk trzpienia na gorąco-mocne będzie czy takie sobie?
W jaki sposób wykonuje się utwardzenie?Czy to ten sam zabieg co hartowanie?Jak wykonać te gwiazdki i listki oraz otwory o średnicy 0,5mm?
Te połączenie -wcisk trzpienia na gorąco-mocne będzie czy takie sobie?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
utwardzane moze byc rózne ale myśle ze chodzi o hartowanie więc indukcyjnie , a te dziwactwa mozna zrobic na tzw. drutówce CNC
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos