I znowu, sorry za pozno odpowiedz!
@oprawcafotografii: Masz racje

, ale absolutnie nie teksnie, i to raczej dziwne bo uwielbiam takie widoki. Ale, jak mieszkasz tam i widzisz to co dziennie, to jusz to jest nie ciekawego. Mieszkalem pierwsze 3-4 miesiace w Helsinkach i nawet nie gdzies w centrum, ale wystarczylo 10min. spacerku i stales przy morzu. Pozniej przeprowadzilem sie do Espoo ze zwgledu Pracy (jak pamietam dobrze to bylo toi jakies 30km od Helsinkii) i tam juz wcale nie bylo ciekawo. Jechac na wakacje do roznych miejsc w Finlandii to wystarczy. Pracowac na jakis czas, tez okej, ale na stale nie chcialbym tam zyc. Ja tam bylem od 2012 do 2013 i przezylem tam taka zime ze mi sie odechcialo. Naprawde fajnie przezyc to ale przes 4-5 miesiacy przy temperaturach do -25.. Do pracy jezdzilem busem poltory godziny. Pozniej isc od przystanku do pracy (300-500m) jakies 10min. bo sniegu bylo conajmniej 50cm. Te czekanie na bus przy -20.. Ale przezylem tez mega fajne Lato (+25 - +30), wiec w jednym roku widzialem co w tym kraju jest mozliwe
@atom1477: Dzieki wielkie, ale niestety niewiem jak zrobic zeby byl taki przebieg cewki.
A takie inne pytanie zanim otworze nowy Temat: Chcialem kupic frezarke do maks 9000zl. Cos takiego: Optimum MB4.
Ale czesto na niemieckim forum czytam ze jak sie ma miejsce to lepiej kupic stara za te same pieniadze. Czy tak samo myslicie ?
Chcialbym w przyszlosci ta frezarke przerobic na CNC (x, y, z), ale niewiem czy to ma sens przy starej Frezarce? Ma to byc Frezarka Pionowa z duzym stolym (najlepiej conajmniej 800mm ale lepiej +1000mm i tez do wiercenia bez przesuwania stolu do gory)
Gotowa/uzywana CNC kosztuje conajmniej 25tys, wiec dla mnie narazie niema takiej opcji.
Szukalem w allegro i olx, i czesto widzialem Jarocin FYD 25, ale niewiem jakie sa opinie i czy by dalo/oplacalo sie przerobic na CNC?
Tez znalazlem cos takiego (Rumag REVG-S):
https://www.surplex.com/de/m/7/rumag-re ... 66108.html
Cena bardzo mi sie podoba i stoi nie daleko miasta gdzie mieszkalem w niemczech, wiec moglbym jechac na krutkie odwiedziny rodziny i wziac ja ze soba, ale wlasnie pytanie czy to ma sens taka kupic i czy sie da przerobic na CNC.
Mam nadzieje ze mi mozecie pomoz w tej sprawie.
Pozdrawiam,
Denis