Toczenie kulek stalowych z otworem

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC
Awatar użytkownika

viper
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 8

Post napisał: viper » 07 sie 2016, 19:47

IMPULS3 pisze:Także nie jest tak że nie warto budować czegoś samemu, nie wolno tylko od takich konstrukcji żądać aby były lepsze niz te zawodowo budowane przez FABRYKI, bo to inny świat, albo wręcz kosmos. :)
no i tu się zgadzam. Budować można różne obrabiarki ale czym innym jest obróbka np. MDFu frezikiem HSS z plotera a co innego praca przemysłowa na CNC ze stożkiem BT40 i dajmy na to głowicą powyżej fi 60 i ap4 mm w stali. du** szkłem utrzeć się nie da :)
kamar pisze:Do trzepania masówki w obojętnej tolerancji to każdy potrafi zakupić odpowiedni sprzęt, choć poważną robotą bym tego nie nazwał
mówisz o kulkach czy tym co ja robię na co dzień ? bo już się zamotałem
kamar pisze:Znajomych ma każdy :) , mój zalizingował sprzęta na którym robił gotowy tłok do ciągnika w 3.2 minuty. I było pięknie puki sie nie trafił ktoś tańszy. Dziś zamiast sprzęta ma długi.
nie dziwie się... skoro kupił nowa maszynę bardzo drogą na kredyt to co się dziwić.. Trzeba mieć trochę oleju w głowie i kupować to co nie pogrąży nas na dno w razie czego hehe. Ja kupuje używki markowe i nic nie buduje. Rok góra dwa... maszyna się spłaca i po problemie

Tagi:

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Kontakt:

Post napisał: kamar » 07 sie 2016, 21:17

viper pisze: a co innego praca przemysłowa na CNC ze stożkiem BT40 i dajmy na to głowicą powyżej fi 60 i ap4 mm w stali. du** szkłem utrzeć się nie da :)
To może porównaj do mojej FYA. Tylko głowicę proponuję zmienić na >200 :) (o stożku nie wspomnę :))

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: IMPULS3 » 07 sie 2016, 21:55

kamar pisze:viper napisał/a:
a co innego praca przemysłowa na CNC ze stożkiem BT40 i dajmy na to głowicą powyżej fi 60 i ap4 mm w stali. du** szkłem utrzeć się nie da :)

To może porównaj do mojej FYA. Tylko głowicę proponuję zmienić na >200 :) (o stożku nie wspomnę :) )
No właśnie, i tu jest tak że im maszyna do solidniejszego darcia wióra tym masa maszyny musi być większa. Wiec wszelkie tu ścigania się z gotowymi korpusami maszyn sensu nie ma bo nawet jak się coś dało by zdziałać to koszt samego materiału jest ogromny. A i obróbka dużych elementów jest kosztowna.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”