qba3 pisze:Sprzedawcy narzędzi pokazują jak użyć swoich narzędzi ale też bez konkretów - suche parametry ewentualnie jakieś dodatkowe uwagi co do zastosowania
Nie do końca prawda, czego dowodzi poniższa pozycja proponowana przez Peritusa:
peritus pisze:Poradniki tokarza, frezera...(Sandvik, Garant...)
Zaznaczam, że chodzi o poradnik a nie któryś z katalogów. Powyższa pozycja rzeczywiście posiada pewną wadę "pierworodną" - podaje przykłady oparte wyłącznie na rozwiązaniach finansującego ją producenta narzędzi. Poziomem dostosowana jest bardziej dla operatorów, którzy często bez teoretycznego przygotowania, być może trochę z przypadku trafili do tej branży. Złośliwie powiem, że powinno Ci to się podobać. Ogólnie, to powiem, że więcej szczegółowych zajęć i wiedzy zdobyłbyś na kierunku technologicznym a nie konstrukcyjnym - tak wnioskuję z tego co piszesz. Także może zmiana kierunku lub bardziej ambitnie, 2 fakultet.
Odnośnie książek na naszym rynku, brakuje uaktualnionego poradnika tokarza i frezera o nowoczesne technologie - te które są (być może tylko te które ja oglądałem

) zatrzymały się gdzieś w latach 60-tych 20 wieku. Znakomicie tłumaczą i pokazują wszystko do etapu stali szybkotnących. Brakuje nie tylko nowości, ale po prostu ostatnich 30 lat.
qba3 pisze:Machining and CNC technology fitzpatrick wyd. McgrawHill - jedyna książka którą moge szczerze polecić
Nie czytałem, zaciekawiłeś mnie - zobaczę co z moim angielskim.