Głębokość frezowania się dobiera, ale wypadałoby policzyć maksymalną.
Założy sobie kolega np. frez fi6, głębokość 1/2 d, czyli 3mm i się okaże, że maszyna tego nie uciągnie.
Dobor parametrow, czysta matematyka...
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 7
no wlasnie cala metodologia doboru paremetrow to teoria a praktyka jedno
i tak przewalajac forum wiem, a w zasadzie nie wiem...
reasumujac oborty czym mniejszy frez tym wiecej
fi 3-4 22tys, fi 5-6 16tys, fi 10 -12tys jedniopiorowe i wiory max 1mm, czesciej 0.5-0.7
posuwy ok 50mm/s
frezy dwuostrzowe ponoc 22 tys obrotow na ap 0.5-1.5 posuwy bardzo szybkie
przy wibracjach stracilem juz kila frezow gdyz mam ow smieszna podkladke
fi 3-4 22tys, fi 5-6 16tys, fi 10 -12tys jedniopiorowe i wiory max 1mm, czesciej 0.5-0.7
posuwy ok 50mm/s
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
gdyż masz wiotką obrabiarkę lub źle zamocowany detal. Wszystko jest mało sztywne i dlatego wpada w drgania. Jeżeli masz jakiś ploterek lub detal z różnych względów nie da się lepiej zamocować, to zmniejszasz parametry, czyli zbierasz mniej materiału w jednym przejeździe narzędzia [- ap (głębokość skrawania/warstwa skrawania w osi freza) / - ae (warstwa skrawania promieniowo - na średnicy freza)] lub zmniejszasz Vc - czyli po prostu obroty a co za tym idzie i posuw. W pewnych granicach zwiększając posuw możemy trochę dociążyć narzędzie i wyeliminować drgania, trzeba próbować wsłuchując się w pracę freza. Trzeba pamiętać, przy pracy pełną średnicą freza, że nie ma takiego narzędzia które się nie urwie jak się zapcha wiórami. Szczególnie dotyczy to aluminium i tworzyw. Dlatego lepiej pracują pełną średnicą frezy o mniejszej liczbie piór, w tworzywach 1-piórowe, 4-piórowe frezy często się zapychają. W aluminium w ewakuacji wiórów pomaga obfite chłodzenie, im więcej chłodziwa tym lepiej. Poza tym miękkie aluminium ciężko się obrabia, im twardsze tym lepiej. Im mniej sztywna obrabiarka i im gorsze warunki pracy tym wolniej musisz pracować dostając gorszą powierzchnię i dokładność.Kris_Polska pisze:przy wibracjach stracilem juz kila frezow
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
.... na stolarni robisz?Kris_Polska pisze:no wlasnie cala metodologia doboru paremetrow to teoria a praktyka jedno
posuwy ok 50mm/s
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 7