Szlifierka kątowa na statywie
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Nieduże płyty można przecinać tak: ustawić je pionowo na odpowiedniej wysokości, żeby się nie schylać, w miejscu cięcia zamocować płaskownik np. ściskami i po nim prowadzić tarczę w linii poziomej. W ten sposób bardzo łatwo prowadzi się tarczę szlifierki w przeciętej już szczelinie bo wszystko widać.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.
Tagi:
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
- Posty w temacie: 4
oj tak! Dlatego pomyślałem o jakimś prowadzeniu, czyli np. statyw do wiertarki.bst pisze:... 115 ma za malo mocy, kleszczy sie i wypycha tarcze z materialu. ...
Ale tylko taką mam.
Jeszcze podzielę się spostrzeżeniem po ostatnim cięciu, kupiłem kilka różnych tarcz do cięcia, co by poeksperymentować. Między innymi takie do cięcia nierdzewki.
Jedna z nich okazała się jakimś wynalazkiem. Miałem do przecięcia 20 cm w płycie #8 mm. Chrzaniłem się z nią przy cięciu chyba z pół godziny.
W końcu udało się.
Wyłączyłem szlifierkę, patrzę na tarczę, a ta zużyła się chyba ze dwa milimetry ze średnicy.
Klawo
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Witam. Jako że jest to mój pierwszy wpis na forum to cieszę się że znalazłem ten wątek.
Gdybym sam go chciał założyć - od razu złamałbym punkt pierwszy regulaminu forum, ale skoro już jest
Prośba moja o pomoc jest taka: Chciałbym zrobić kolumnę stacjonarnego statywu, podobną do kolumn przy wiertarkach stołowych.
Z tą jednak różnicą że kolumna miała by mieć wysokość ok, 200 cm. i przesuwać po niej miałoby się ramię, od podstawy do góry, za pomocą jakiegoś pokrętła ręcznego.
No i tu jest problem, jako że całe życie siedzę przy ploterach tnących i to tylko jako użytkownik to nawet nie wiem jak nazywają się materiały z których taką kolumnę można wykonać.
Tu na forum wypatrzyłem jakieś zębate listwy modułowe i koła zębate do nich.
Podobną zasadę działania o jaką mi chodzi mają stacjonarne statywy fotograficzne ale ich zaporowe ceny skutecznie uniemożliwiają mi nabycie "gotowca".
I stąd moje pytanie czy ktoś widział gdzieś taką kolumnę? I czy moglibyście powiedzieć mi jakich materiałów mam użyć do wykonania takiej kolumny.
Podstawę znalazłem idealną - to żeliwne koło z pralki automatycznej, nawet już posiada trzy otwory na koła
Gdybym sam go chciał założyć - od razu złamałbym punkt pierwszy regulaminu forum, ale skoro już jest

Prośba moja o pomoc jest taka: Chciałbym zrobić kolumnę stacjonarnego statywu, podobną do kolumn przy wiertarkach stołowych.
Z tą jednak różnicą że kolumna miała by mieć wysokość ok, 200 cm. i przesuwać po niej miałoby się ramię, od podstawy do góry, za pomocą jakiegoś pokrętła ręcznego.
No i tu jest problem, jako że całe życie siedzę przy ploterach tnących i to tylko jako użytkownik to nawet nie wiem jak nazywają się materiały z których taką kolumnę można wykonać.
Tu na forum wypatrzyłem jakieś zębate listwy modułowe i koła zębate do nich.
Podobną zasadę działania o jaką mi chodzi mają stacjonarne statywy fotograficzne ale ich zaporowe ceny skutecznie uniemożliwiają mi nabycie "gotowca".
I stąd moje pytanie czy ktoś widział gdzieś taką kolumnę? I czy moglibyście powiedzieć mi jakich materiałów mam użyć do wykonania takiej kolumny.
Podstawę znalazłem idealną - to żeliwne koło z pralki automatycznej, nawet już posiada trzy otwory na koła