Co zamiast denaturatu :)

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC
Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: BYDGOST » 24 mar 2011, 18:32

ALZ pisze:w smaku jest nieszczególny :razz:
No i wydało się!!!!!

Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.

Tagi:

Awatar użytkownika

ALZ
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Kontakt:

Post napisał: ALZ » 24 mar 2011, 18:42

:mrgreen: Lata wstecz jak obsługiwałem falę do lutowania przywieźli dwa baniaki z alkoholem. Jeden z nich to etylowy a drugi izopropanol no i oczywiście zaopatrzeniowiec nie opisał zawartości. Coż było robić??

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: upadły_mnich » 24 mar 2011, 20:02

Zaproponowałbym jednak izopropanol. Nie wiem jak u kolegi z wrazliwościa bo ten alkoholem tez leci ale też i nim jest. Ryzyko, że sąsiedzi sie wkurza i naślą urząd :wink: jest spore ale trzeba pamietać, że denaturat ma specjalnie dodawane związki, bodajże zasady piry...cośtam..owe i inne cuda. Na pewno nie magnez i witaminę C :lol: . Dykta ma śmierdzieć i źle smakować z samej definicji: "alkohol skażony", bo omija akcyzę. U mnie dodaje się ok 10-15% oleju do izopropanolu i tym obrabia aluminium.
A jak koledzy wyżej żartują - przy alkoholu choćby wirtualnym każdy żartuje - to opowiem jak alkohol etylowy do celów elektronicznych był przyjmowany kiedys u mnie do magazynu. Kierownik przyjęć wyjął kartę, 1. zawartość alkoholu sprawdzić przyrzadem...sprawdził, 2. klarowność...sprawdził, 3. domieszki..do laboratorium...sprawdzili: brak, 4. badania organoleptyczne...jak to sprawdzić? Łyknął setę i zapisał w protokole: dobry, z lekkim posmakiem żyta, nadaje się :lol:
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”