Witam wszystkich zainteresowanych tematem CNC
Mam prośbę do kolegów bardziej zaznajomionych z tematem silników krokowych z enkoderami. Chodzi mi dokładnie o typ podany w temacie
Znalazłem dane odnośnie napięcia,kroków,wymiarów ale nic na temat enkodera
Dlatego pytam o ten typ bo mam fajny projekt z oprogramowaniem w którym jest wykorzystany sygnał z enkodera. Są to gotowe wsady i dlatego trudno jest mi określić
Przypuszczam że jest jeden impuls na jeden krok czyli 200krok/200impuls
Myślałem jakby wykonać jakąś tarczę do odczytu impulsów i to podawać na wejście kontrolne
Proszę o więcej wskazówek czy było by to realne
Silnik KP6M2-020
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Jeżeli to jest ten silnik http://www.labx.com/v2/spiderdealer2/vi ... id=4786452 to z enkodera idą dwa sygnały A B (byc może również Z - index) oraz zasilanie +5V/0V. By dokładnie określić przewody trzeba delikatnie zdjąć osłonę enkodera i zobaczyć jak przewody są podłaczone w środku. Przykładowe wyprowadzenia są w pdf-ie, dla innego silnika.
Po zdjęciu obudowy będzie tarcza na której laserowo może być wypalona ilość szczelin. Do sterowania optyką przeważnie są używane układy HEDS 5xxx i z ich oznaczeń również mozna odczytać ile tarcza ma szczelin.
Do ewentualnego odczytu kroków z enkodera będzie potrzebny np. odpowiednio zaprogramowany mikrokontroler lub układ logiczny lub specjalny układ scalony.
Po zdjęciu obudowy będzie tarcza na której laserowo może być wypalona ilość szczelin. Do sterowania optyką przeważnie są używane układy HEDS 5xxx i z ich oznaczeń również mozna odczytać ile tarcza ma szczelin.
Do ewentualnego odczytu kroków z enkodera będzie potrzebny np. odpowiednio zaprogramowany mikrokontroler lub układ logiczny lub specjalny układ scalony.
- Załączniki
-
- PacSciIB.pdf
- (655.78 KiB) Pobrany 211 razy
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Dziękuję za odpowiedz, rzeczywiście link jest do tego właśnie silnika
Silnika nie posiadam ale w opisie do programu jest napisane że przy silniku unipolarnym są 4 jakby fazy włączania kroku 1)-1010 2)-0110 3)-0101 4)-1001 itd i przy każdej fazie jest impuls z enkodera czyli przy silniku 200krok/obrót mamy 200 impulsów (full step)
I tak sobie myślę do sprawdzenia całości bez tych enkoderów to:
Podłączę układ pod wyjście sterujące do silnika który będzie mi nadawał impuls przy każdej zmianie na wyjściu i te impulsy będą podawane na układ sterujący
Wiem że nie będzie kontroli silnik/przesuw ale to "udawanie" powinno działać
(W projekcie sygnał z enkodera wchodzi na układ z bramek i jeden sygnał wchodzi do układu sterującego)
Co myślicie o tym ?
Silnika nie posiadam ale w opisie do programu jest napisane że przy silniku unipolarnym są 4 jakby fazy włączania kroku 1)-1010 2)-0110 3)-0101 4)-1001 itd i przy każdej fazie jest impuls z enkodera czyli przy silniku 200krok/obrót mamy 200 impulsów (full step)
I tak sobie myślę do sprawdzenia całości bez tych enkoderów to:
Podłączę układ pod wyjście sterujące do silnika który będzie mi nadawał impuls przy każdej zmianie na wyjściu i te impulsy będą podawane na układ sterujący
Wiem że nie będzie kontroli silnik/przesuw ale to "udawanie" powinno działać
(W projekcie sygnał z enkodera wchodzi na układ z bramek i jeden sygnał wchodzi do układu sterującego)
Co myślicie o tym ?