Silnik KP6M2-020

Dyskusje na temat silników krokowych i sterowników silników krokowych.

Autor tematu
wificnc
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Silnik KP6M2-020

Post napisał: wificnc » 12 sie 2008, 18:47

Witam wszystkich zainteresowanych tematem CNC

Mam prośbę do kolegów bardziej zaznajomionych z tematem silników krokowych z enkoderami. Chodzi mi dokładnie o typ podany w temacie
Znalazłem dane odnośnie napięcia,kroków,wymiarów ale nic na temat enkodera
Dlatego pytam o ten typ bo mam fajny projekt z oprogramowaniem w którym jest wykorzystany sygnał z enkodera. Są to gotowe wsady i dlatego trudno jest mi określić
Przypuszczam że jest jeden impuls na jeden krok czyli 200krok/200impuls
Myślałem jakby wykonać jakąś tarczę do odczytu impulsów i to podawać na wejście kontrolne
Proszę o więcej wskazówek czy było by to realne

Tagi:

rchobby
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: rchobby » 13 sie 2008, 13:01

Jeżeli to jest ten silnik http://www.labx.com/v2/spiderdealer2/vi ... id=4786452 to z enkodera idą dwa sygnały A B (byc może również Z - index) oraz zasilanie +5V/0V. By dokładnie określić przewody trzeba delikatnie zdjąć osłonę enkodera i zobaczyć jak przewody są podłaczone w środku. Przykładowe wyprowadzenia są w pdf-ie, dla innego silnika.
Po zdjęciu obudowy będzie tarcza na której laserowo może być wypalona ilość szczelin. Do sterowania optyką przeważnie są używane układy HEDS 5xxx i z ich oznaczeń również mozna odczytać ile tarcza ma szczelin.
Do ewentualnego odczytu kroków z enkodera będzie potrzebny np. odpowiednio zaprogramowany mikrokontroler lub układ logiczny lub specjalny układ scalony.
Załączniki
PacSciIB.pdf
(655.78 KiB) Pobrany 211 razy

Autor tematu
wificnc
Posty w temacie: 2

Post napisał: wificnc » 13 sie 2008, 20:22

Dziękuję za odpowiedz, rzeczywiście link jest do tego właśnie silnika

Silnika nie posiadam ale w opisie do programu jest napisane że przy silniku unipolarnym są 4 jakby fazy włączania kroku 1)-1010 2)-0110 3)-0101 4)-1001 itd i przy każdej fazie jest impuls z enkodera czyli przy silniku 200krok/obrót mamy 200 impulsów (full step)

I tak sobie myślę do sprawdzenia całości bez tych enkoderów to:
Podłączę układ pod wyjście sterujące do silnika który będzie mi nadawał impuls przy każdej zmianie na wyjściu i te impulsy będą podawane na układ sterujący
Wiem że nie będzie kontroli silnik/przesuw ale to "udawanie" powinno działać
(W projekcie sygnał z enkodera wchodzi na układ z bramek i jeden sygnał wchodzi do układu sterującego)

Co myślicie o tym ?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Krokowe / Sterowniki Silników Krokowych”