Serva Mitsubishi - komunikacja encodera

Dyskusje na temat silników krokowych i sterowników silników krokowych.

Autor tematu
acetylenek
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Serva Mitsubishi - komunikacja encodera

Post napisał: acetylenek » 30 lip 2008, 08:59

Poszukuje informacji na temat komunikacji pomiędzy sterownikiem a encoderem w servach Mitsubishi.
Dokładnie serji MR-J2 jakie informacje (warstwa logiczna) są przekazywane do sterownika (encoder 8192 imp/obr )?

Wiem że jest to transmisja szeregowa i powinna zawierać oprócz pozycji nr. identyfikacyjny silnika.

Mam silnik MC-KFS13 (131072 imp/obr) i w nim jest to mniej więcej tak:
z częstotliwością 45 kHz wysyłana jest ramka o długości ok 34 us a w niej sygnał prostokątny o okresie ok.0,38 us.
W czasie obracania wałem zmiany występują na środku ramki i na jej końcu.

Dalsza część pytania - jak wygląda warstwa logiczna komunikacji ster. - enc. w serii MR-J2S ( np. MC-KFS)?

Czyli jak wygląda komunikacja w starej i nowej serii?

------------------------------------------------------------------------------

No tak nie 45 tylko 4,5 kHz a co do ścisłości to czas pomiędzy zboczami w tym sygnale minimalnie wynosi ok 0,38us.
(rozważanie akademickie - co 0,38us pojawia się 0 lub 1 czyli prędkość transmisji wynosi 2,631Mbit/s o z tego co wiem okres (odstęp czasu pomiędzy zdażeniami czyli wystąpieniem 0 lub 1) to 1/f czyli 0,38us, nie jest to oczywiście okres sygnału prostokątnego który tam występuje bo akademicko to rozważając sygnał o takim samym kształcie pojawia się z częstotliwością 4,5kHz czyli okres wynosi 222,(2)us.)

... i tak nie ma to dla mnie żadnego znaczenia dopuki się nie dowiem jakie informacje są zawarte w tym sygnale.

Jak napisałem wcześniej interesuje mnie warstwa logiczna czyli:

np że w serii MR-J2 pierwsze dwie liczby (bajty) to nr. rodzaju silnika i np A1 reprezentuje silnik mocy 100w z serii MC-FF, kolejne np.4 bajty reprezentują pozycje absolutną ilości obrotów kolejne 2 bajty to pozycja w ramach jednego obrotu, coś tam jeszcze.

...ale tego nie wiem.
Jak w przypadku posiadanego silnika MC-KFS mogę to wydedukować na podstawie przebiegów tak w przypadku serii MR-J2 nie bo nie mam czego badać.
..a może ktoś ma taki silnik np. MC-FF13 lub inny do sterowników MR-J2 (mógłby być sam enkoder)?
Ostatnio zmieniony 31 lip 2008, 09:33 przez acetylenek, łącznie zmieniany 3 razy.

Tagi:

cnc3d
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: cnc3d » 30 lip 2008, 19:11

Coś namieszałeś. Gdyby ramki wysyłane by były bez przerw i miały długość 34us to maksymalna częstotliwość ponawiania ramek wyniosła by nieco ponad 29kHz. Jak kolega wcisnął w 22us wynikające z 45kHz ramkę 34us? Może kolega nagiął czasoprzestrzeń? ;).
Poza tym, co kol. rozumie przez "okres" w tej ramce. Okres jest to cykl zdarzenia powtarzalnego, a w transmisji danych bity układają się tak jak dane które przenoszą, czyli różnie. Jeśli kol. trafił akurat na sekwencje 10101010 to ten "okres" to połowa prędkości transmisji, a jak 11001100 to 1/4 tej prędkości.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Krokowe / Sterowniki Silników Krokowych”